NAP PeilschaalWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad!

Vraagteken copyIn Zoetermeer is er een plek waar eenvoudig zichtbaar is hoe ver Zoetermeer onder NAP ligt. Aan het Kurkhout in Rokkeveen staat een betonnen kunstwerk dat de naam NAP Peilschaal draagt en in 1992 door de waterschappen van Zoetermeer ter gelegenheid van de Floriada is geschonken.

Het NAP is de referentiehoogte ofwel het peil waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Het NAP staat sinds 1891 voor Normaal Amsterdams Peil. Het is ontstaan uit het Amsterdams Peil, één van de vele lokale en regionale peilen die Nederland vóór de twintigste eeuw kende.

Het kunstwerk is 12 meter hoog en aan een kant voorzien van drie grote waterdruppels. Eén van de druppels staat voor de waterhoogte van de Noordzee bij eb, één voor de stand van de waterhoogte bij vloed en de derde druppel voor de stand van de Noordzee bij stormvloed. Op de andere kant staat een peilschaal die aangeeft hoever de wijk Rokkeveen onder NAP ligt.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-