PalensteinWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad!

VraagtekenZoetermeer heeft ooit een echt kasteel gehad, te weten Kasteel Palenstein. Het kasteel was gelegen In de Dorpstraat ter hoogte van nummer 114. Zo rond 1398 liet ridder Willem van Egmond het kasteel bouwen en van daaruit bestuurde de ridder het ambacht Zegwaart. In 1791 verdwenen de laatste resten van het kasteel. Ook het enorme buitenhuis wat uiteindelijk hiervoor in de plaats kwam is daarna door diverse bewoners steeds verder afgebroken. In 1970 ging eindelijk alles tegen de vlakte. Wat rest is de gevelsteen van ‘Huis te Palensteyn die nu aan een zijgevel hangt op het plein aan de Dorpstraat.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-