Vredeswerkgroep copy copyWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad!

Zoetermeer kende vroeger een Vredeswerkgroep

Op 21 november 1981 nam een groep Zoetermeerders deel aan de grote antikernwapendemonstratie in Amsterdam. Na deze demonstratie werd de Vredeswerkgroep Zoetermeer gevormd die zich richtte op het uitvoeren van vredesactiviteiten in Zoetermeer.

In 1984 vroeg de werkgroep de gemeente een subsidie te verstrekken voor de organisatie van een activiteitenweek tegen de plaatsing van kruisraketten. Een actueel onderwerp in die tijd. Dit veVredeswerkgroep2 copyrzoek werd toentertijd afgewezen.

Om een beroep te kunnen doen op de Arob-rechter moest de werkgroep een rechtspersoon zijn. In augustus 1984 werden daarom concept-statuten opgesteld voor de Vereniging Vredeswerkgroep Zoetermeer met als doel: ‘het bevorderen van een bredere bewustwording en activering van inwoners binnen de gemeente Zoetermeer ten aanzien van vredesvraagstukken’. In september 1984 werd echter besloten om geen vereniging van de werkgroep te maken. Het archief van deze werkgroep, wat gevormd is door de secretaris van de werkgroep: Kees Louw, is hier te raadplegen.

Het ILOZ, Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer, organiseert nu elk jaar in Zoetermeer de Vredesweek, met als doel mensen uit verschillende culturen en van verschillende achtergronden samen te brengen. Elk jaar wordt tijdens deze week de Ambassadeur van de Vrede gekozen en worden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor vrede. De Vredesweek is dit jaar van 16 tot 24 september.

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-