WeekkalenderHet is ons allemaal zo vanzelfsprekend: de dagen van de week. Maar weet u de herkomst van de namen van de weekdagen? Wij zochten het voor u uit en geven u de verklaringen van de namen. Vandaag: maandag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette de dag ‘dies Lunae’, wat Latijn is voor "dag van de maan". In de joods-christelijke wereld wordt maandag als de eerste óf tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van zaterdag. Van dit standpunt uit bekeken is het verdedigbaar om zondag als de eerste dag van de week te zien, en maandag dus als de tweede. Agenda's vermelden echter doorgaans de maandag als eerste dag van de week, vooral ook om het weekeinde gemakkelijk samen te kunnen vatten aan het einde.

De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: in diverse landen bestaan verschillende opvattingen over de plaats van de maandag in de week. Bijvoorbeeld in Portugal en in Griekenland wordt maandag als 2e dag in de week gezien, na de zondag. Maar in Hongarije en in Estland is het weer de eerste dag. In de Slavische landen wordt in de taal maandag 'de dag na de zondag' genoemd, maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt vreemd genoeg dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In de IJslandse taal verwijst zondag naar de zon en maandag naar de maan, maar heet dinsdag 'derde dag' en donderdag 'vijfde dag'.

Morgen: de dinsdag

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-