In 2008 startte in Rotterdam een klein project op initiatief van welzijnsorganisatie Opzoomer Mee. De aanleiding hiervoor was dat er bij toeval ontdekt werd dat een bewoner van een straat overleden was, al een tijd in de woning lag en dat niemand dit gemerkt had. Dit project kreeg de naam Lief en Leed.
Het project Lief en Leed richtte zich op het onderhouden van buurtcontact. Bewoners kregen een geldpotje om een jaar lang presentjes te verzorgen bij gebeurtenissen in de straat. Bijvoorbeeld bij geboortes, nieuwe buren, langdurig ziek zijn, behaalde diploma’s, bruiloften en nog meer bijzondere dingen die kunnen plaatsvinden.
Goede netwerken in Zoetermeer
Inmiddels loopt dit project in 45 steden in Nederland. Er is een stichting voor opgericht met een pilot project in 2019 in de stad Den Haag. In 2020 heeft deze Stichting Lief en Leedstraten in Zoetermeer haar intrede gedaan. “Dit viel precies tijdens het begin van corona,” vertelt Sofia Visser. Sofia Visser is Directeur-bestuurder van Lief en Leed in Den Haag en Zoetermeer. “Het is gelukt dankzij het goede netwerken in Zoetermeer. Het werd veel rondverteld waardoor mensen zich aanmelden om mee te doen.” Deze mensen, die het geldpotje willen beheren voor hun straat, worden gangmakers genoemd. Onder deze gangmakers zussen, vrienden en familie dankzij de mond tot mond reclame.
Een startpakket
De gangmaker krijgt van de stichting een startpakket met daarin een geldkistje met 75 euro. Er zitten flyers bij om de buren in de straat op de hoogte te brengen dat zij een Lief en Leedstraat zijn geworden en dat zij de gangmaker kunnen ondersteunen door gebeurtenissen te melden. Dit kan via een uit te delen ansichtkaart. Ook zijn er ansichtkaarten die de gangmaker bij de buren in de bus kan doen als teken dat er aan hun gedacht wordt.
Daarnaast bevat het startpakket een kalender om eventuele gebeurtenissen vast te leggen en een leuke poster om kenbaar te maken waar de gangmaker woont. Van de gangmaker wordt verwacht dat hij of zij een kostenoverzicht bij houdt met bonnetjes waaraan het geld wordt uitgegeven. Als het jaar om is, wordt dit door de stichting opgehaald en wordt het geldkistje weer aangevuld. In een grote straat met veel bewoners kunnen meerdere gangmakers zijn waarbij de straat of flat opgedeeld kan worden om het overzichtelijk te houden. Eens per jaar wordt een Lief en Leed Zomerbuffet georganiseerd voor de gangmakers waar men informatie en ervaringen kan uitwisselen. Dit jaar waren en 47 gangmakers aanwezig.
Gebaar is belangrijkste
Het budget van 75 euro vraagt om creativiteit. Sofia vertelt dat er presentjes worden gekocht in de vorm van een chocolade boeketje, een plantje, een gebakje, er wordt gehaakt of kinderen tekenen wat. “In de loop der tijd leer je je buren een beetje kennen en weet je waar ze van houden. Maar het belangrijkste is dat het om het gebaar gaat.”
De stichting werkt samen met Fonds 1818 waarbij een straat één keer per jaar een aanvraag kan doen voor een bijdrage van 150 euro voor bijvoorbeeld een straatfeest. Is de straat hiervoor niet geschikt, dan mag dit gebruikt worden voor een kerstpakket- of paasactie. Stichting Lief en Leedstraten zorgt dat het geld bij de gangmaker komt.
100 straten
Wethouder Ingeborg ter Laak had dit jaar als doel 100 straten bij de stichting aangesloten te krijgen en dat is gelukt. Vrijdag 30 juni is dit gevierd en kregen de twee nieuwe gangmakers van het Dijkwater een bos bloemen door haar uitgereikt. De Stichting Lief en Leedstraten heeft bekendheid gekregen door advertenties online op Facebook en Instagram en via persberichten. Er is ook een huis-aan-huis wervingsactie geweest met het zogeheten buurtbloemetje. Er werd dan gevraagd wie in de straat dat bloemetje verdiende. Daardoor werd duidelijk hoe het contact is tussen de bewoners in zo’n straat.
Eenzaamheid doorbreken
Het belangrijkste doel is eenzaamheid doorbreken en de leefbaarheid en het sociale gevoel verhogen. Hierin kan het geldpotje veel betekenen. “Met een klein presentje bel je wat makkelijker aan bij buren,” legt Sofia uit. “Dan is de drempel minder hoog. Als de buren helpen met het doorgeven van gebeurtenissen, zal er ook meer onderling contact komen en daarmee wordt het doel bereikt.” Voor informatie hierover en voor eventuele aanmelding kun je terecht op www.liefenleedzoetermeer.nl en via
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!