WeekkalenderHet is voor ons allemaal zo vanzelfsprekend: de dagen van de week. Maar weet u de herkomst van de namen van de weekdagen? Wij zochten het voor u uit en geven u de verklaringen van de namen. Vandaag: woensdag.

Bij de Romeinen was het gebruikelijk om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden. De naam woensdag is afgeleid van Wodans dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Mercurii: de dag van de god Mercurius, de god van de handel en winst, waar de planeet Mercurius zijn naam ook aan te danken heeft. De Germaanse god Wodan (Wotan|Woden) beschouwde men als dezelfde god als Mercurius.

Specifieke eigenschappen van de dag woensdag in Nederland: de meeste scholen zijn (nog steeds) op woensdagmiddag dicht en tot de jaren zeventig van de vorige eeuw werd woensdag beschouwd als 'Gehaktdag’. Op woensdag werden door slagers restjes vlees die overbleven na het uitbenen en portioneren van vlees, vermalen tot gehakt. Omdat veel mensen in die tijd nog geen koelkast hadden, kon het gehakt het beste dezelfde dag nog worden opgegeten

Morgen: de donderdag

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-