WeekkalenderHet is voor ons allemaal zo vanzelfsprekend: de dagen van de week. Maar weet u de herkomst van de namen van de weekdagen? Wij zochten het voor u uit en geven u de verklaringen van de namen. Vandaag: vrijdag.

Bij de Romeinen was het gebruikelijk om de zeven dagen van de week naar de voornaamste hemellichamen te noemen. De hun bekende planeten (afgezien van de Aarde) droegen namen van Romeinse goden.

De naam vrijdag is afgeleid van Friia's dag. Deze Germaanse naam komt overeen met de Latijnse benaming Dies Veneris, de dag van Venus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godin Venus. De Germaanse godin Friia beschouwde men als dezelfde godin als Venus.

In diverse geloven speelt de vrijdag een belangrijke rol: voor christenen heeft de vrijdag een bijzondere betekenis, omdat de kruisiging van Christus op een vrijdag plaatsvond (Goede Vrijdag), voor de islam is de vrijdag de belangrijkste dag van aanbidding (vrijdaggebed in de moskee) en voor joden begint de sjabbat op vrijdagavond bij zonsondergang (en eindigt zaterdagavond bij zonsondergang).

Morgen: zaterdag

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-