MobieltjeHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Gezocht: ouders die opvoeden.

De jeugd heeft de toekomst. Daar ben ik niet pessimistisch over. Hoewel armoede de kansen van te velen danig beperkt. Of het klimaat gaat ervoor zorgen dat er helemaal geen toekomst meer is. Hier en daar zijn er wel initiatieven om die kansenongelijkheid zo klein mogelijk te maken. Zo is er gedurende de vakantieperiode voor kinderen gratis busvervoer. En tijdens het Zoetermeerse Rastafestival was de toegang gratis voor kinderen tot dertien jaar, mits begeleid.

En dat laatste lijkt me geen overbodige afspraak meer. Hoewel, begeleiding lijkt tegenwoordig begeleid te moeten worden met een gratis te downloaden App. Af te lezen aan het aantal ouders dat leest op een mobieltje gedurende een periode van pseudo-oudertoezicht. Hoe moeilijk het blijkt te zijn om onze prinsjes en prinsesjes op te voeden binnen de regels, normen en waarden, zoals wij dit als samenleving hebben afgesproken, kwam weer maar eens tot uiting toen bleek dat een aantal minderjarige meisjes afgelopen week is opgepakt omdat ze in verband worden gebracht met een aantal geweldsincidenten.

Ik hoor nu alweer, er moet meer geld naar de jeugdgezondheidszorg. Denk preventief. Misschien wordt het tijd om geld uit te geven voor een bijsluiter over aandacht geven aan je kinderen bij elke poging om zwanger te worden. En schuif nu weer niet dit probleem af op school en politie, die zijn hiervoor echt niet geschikt. Wie wel?

-advertenties-

-goede doel-