De burgemeester en wethouders van Zoetermeer hebben op 4 juli 2023 de straatnamen Nikola Teslastraat, Michael Faradaystraat, Willem Einthovenstraat en Alexander Graham Bellstraat door middel van een besluit van algemene strekking vastgesteld.

Dit zijn straten in de buurt van de Werner Von Siemenstraat op het terrein van het Dutch Innovation Park.  Aan de zijwegen en de parallelweg van de Werner von Siemensstraat zijn aparte straatnamen toegekend. Voorheen heette alles de Werner Von Siemenstraat, maar door de toevoeging van de vier nieuwe straatnamen zijn de bedrijven op het Dutch Innovation Park wat makkelijker te vinden.

De naamgevers van de straten zijn alle wetenschappers met uitvindingen die op een of andere manier met elektriciteit te maken hebben:

Nikola Tesla was een uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige en wordt gezien als een van de grootste ingenieurs en uitvinders aller tijden. Nikola Tesla is bij het grote publiek vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet.

Michael Faraday was een natuur- en scheikundige die de elektromotor ontdekte nadat hij de elektromagnetische rotatie had ontdekt. Dit maakte ook mogelijk dat hij de transformator en de dynamo ontwikkelde.  Ook de ontdekking van de interactie tussen licht en een magnetisch veld (het Faraday-effect) wordt aan hem toegeschreven.

Willem Einthoven was een Nederlandse arts die bekend werd als uitvinder van de snaargalvanometer, waarmee hij praktisch bruikbare elektrocardiogrammen (ECG) kon vervaardigen. Hij ontwikkelde ook terminologie voor het interpreteren ervan.

Alexander Graham Bell was een wetenschapper, uitvinder en ingenieur. Hij is vooral bekend als de uitvinder van de telefoon, die hij patenteerde in 1876. Bell was ook betrokken bij tal van andere uitvindingen, zoals de grammofoon, de fotofonie (een apparaat dat spraak kon overbrengen via lichtgolven), en de telegraaf en telefoon voor doven.

   Michael Faraday  399px Willem Einthoven  390px Alexander Graham Bell
 Nikola Tesla  Michael Faraday Willem Einthoven   Alexander Graham Bell

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-