20230705 projectgroep kunstopdracht centraal park 600x400 copyDe gemeente maakt een nieuw park in het centraal gelegen Dobbegebied. Het park heeft een belangrijke functie als groene en waterrijke plek midden in het verstedelijkt gebied en biedt ruimte, rust en ontspanning voor de  (stads)bewoners. In het nieuwe park is ruimte gecreëerd voor een kunstwerk.

Beeldende kunst is belangrijk voor de beleving van de omgeving waar gewoond, gewerkt en gerecreëerd wordt. Door kunst in opdracht te laten maken voor een speciale plek onderscheidt Zoetermeer zich van andere steden. Een door de gemeente ingestelde projectgroep, bestaande uit inwoners en adviseurs van de gemeente, heeft uit 53 ingezonden portfolio’s 3 kunstenaars gekozen voor het maken van een schetsidee voor het kunstwerk in het Centraal Park.

De opdracht

Na het bekijken van de mappen koos de projectgroep de kunstenaars Saske van der Eerden, Maatschappij Observatorium en Maarten de Reus uit. Zij sloten het beste aan bij de opdrachtformulering die de projectgroep had geschreven:

  • Er moet rekening gehouden worden met de bestaande kunstwerken in het gebied.
  • Het kunstwerk mag seriematig zijn en uit meerdere onderdelen bestaan.
  • Het kunstwerk moet ervoor zorgen dat er interactie ontstaat tussen kunst, ruimte en bezoekers.
  • Het kunstwerk heeft een lange levensduur en moet weers- en vandaalbestendig te zijn.

De kunstenaars maken komende maanden een schetsidee. De projectgroep kiest in het najaar van 2023 uiteindelijk één schetsidee uit. Dit idee wordt uitgewerkt tot een ontwerp en later ook uitgevoerd. Het kunstwerk moet eind 2024 klaar zijn.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-