Koffers 002Herkent u dat? Dat je op het punt staat om op vakantie te gaan, maar niet echt geniet van het vooruitzicht? Omdat het to-do lijstje nog lang is en maar niet kleiner lijkt te worden, terwijl het tijdstip van vertrek met rasse schreden nadert.

Er zijn een aantal tips die houvast geven in de periode voorafgaand aan het vertrek, waardoor de voorpret voor de vakantie in ieder geval niet wordt bedorven. We kunnen een aantal hoofdgroepen van vakantiestress onderscheiden.

Werkstress

Hoewel iedereen is geïnformeerd over je vakantie, blijven collega’s en klanten toch een beroep op je doen. Het is handig om de afwezigheid assistent in de mailbox al een dag of 2 voorafgaand aan je vakantie in te stellen. Zorg ervoor dat je mail overzichtelijk is: geef prioriteit aan die mail die je direct na de vakantie moet afhandelen en rangschik de rest in mappen met een volgorde van verwerken. Laat bij terugkomst na de vakantie de afwezigheid assistent nog 2 dagen aan staan. Dat geeft de kans om in alle rust door te nemen wat er zoal tijdens de vakantie is gebeurd, wat met spoed moet worden opgepakt en wat nog wel even kan wachten.

Familiestress

Het klinkt zo eenvoudig, maar zorg ervoor dat de vakantiebestemming bij alle leden van het gezelschap in de smaak valt. Of het nu gaat om een gezelschap van volwassenen of van volwassenen en kinderen: als een deel niet blij is met de gekozen bestemming is dat bijna een garantie voor een vakantie met veel ruzie en stress. Maak vooraf een eerlijke verdeling van de activiteiten die in de vakantie ondernomen gaan worden. Museumbezoek en zwerven door pittoreske dorpjes kan prima afgewisseld worden met stranddagen of attractieparken.

Inpakstress

Wat moet beslist in de koffer en wat kan er thuisblijven. Iedereen kent de tegenstrijdigheid van het formaat van de koffer versus de hoeveelheid spullen die daarin zou moeten kunnen. Op internet zijn talloze inpaklijstjes te vinden met handige tips voor wat betreft kleding (combinaties maken), toiletartikelen, maar ook onmisbare zaken als paspoorten, vouchers, noodzakelijke medicijnen etc. Voor wat betreft die toiletartikelen: bedenk dat in bijna alle landen ook gewoon shampoo, zonnebrandcrème, tandpasta, douchegel etc. te koop is. Dus waarom zou je het meenemen?

Reisstress

Of je nu met de auto gaat of met de trein of het vliegtuig: reizen geeft stress. Zorg dat de auto in tiptop conditie verkeert voordat je hem volpakt en onderweg voor nare verrassingen komt te staan. Laat de garage een vakantiebeurt uitvoeren (maak tijdig een afspraak daarvoor), zorg dat de benodigde papieren in de tas zitten (kentekenbewijs, groene kaart, verzekeringsbewijs, tolvignetten). Reis je met de trein of het vliegtuig? Controleer hoe laat je vertrekt en hoe lang van tevoren je aanwezig moet zijn. Zorg dat je ruim op tijd vertrekt, calculeer eventuele files in: beter te vroeg aanwezig dan de trein/het vliegtuig gemist.

Maar bedenk vooral: vakantie is bedoeld om te ontspannen, weer bij te tanken, er weer tegenaan te kunnen. Probeer de meest voor de hand liggende valkuilen te vermijden en er van te genieten. Dat betekent ook dat kleine verstoringen niet gelijk de hele vakantie moeten verpesten. Leer ook improviseren en lachen om sommige situaties. Prettige vakantie!

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-