GevangenisHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De nieuwe gastarbeider?

Eindelijk mijn papiertje. Na maanden een koffer als kussen, een pringlebus als urinoir, een kale graszode als matras en een plastic vuilniszak als warme deken te hebben gebruikt, word ik erkend en mag als statushouder naar Zoetermeer. En dat als christen komend uit een land met orthodox islamitische leiders.

Op mijn huis is een bom gevallen op het moment dat het bomvol was met gelijkgezinden. Op één been ben ik naar buiten gekropen. Mijn oren fluiten nog na van de fluitende kogels, de martelwonden zijn eindelijk littekens op mijn rug, voetzolen en scrotum nog licht gezwollen maar veters zitten niet meer in mijn versleten schoenen dus ze passen. Na ellenlange procedures, wachttijden en twee afwijzingen word ik dan eindelijk erkend als vluchteling. Ze, ze zijn de naamloze loketten, de prevelende monden waaruit woorden komen die ik niet begrijp, ze zijn de mensen die mij papieren meegeven vol hokjes met vinkjes die ik daar heb neergezet nadat er is voorgelezen wat er staat met woorden die ik niet snap, ze zijn de behulpzame mensen.

En ik doe mijn best bij de Nederlandse lessen die ik heb kunnen volgen op de vier verschillende locaties. En dan de vijfde: Zoetermeer. Moet me wel melden in een soort gevangenis, lijkt vertrouwd, maar gelukkig niet terug naar af. En gelukkig heb ik niet alles hoeven lopen, ik ben er heen gebracht met een bus, liggend in het gangpad omdat de stoelen bezet waren. En nu mag ik misschien wel werken. Misschien wel in de zorg. Ouderenzorg ligt me wel. Ouderen in Zoetermeer schijnen lief en begripvol te zijn. Overigens, vroeger heette dat baantje inpikken geloof ik, nu heet dat functioneel inzetten en nuttig maken. Ik ben hard nodig toch? Dat huis dat ik misschien krijg, tja, hoe noemen ze dat nu in goed Nederlands?

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-