Maatjes Nina en FelixDe zomervakantie is volop aan de gang. Voor velen een periode van even bijtanken en lekker de tijd nemen om leuke dingen te doen. Vooral voor gezinnen met kinderen is het vaak een verwelkoming om even niet de wekker te hoeven zetten en de boel de boel te laten.

Maar jammer genoeg zijn er ook veel ouders die de zomervakantie helemaal niet als een feestje ervaren. Dit vanwege moeilijke omstandigheden in de thuissituatie waarbij alle energie gaat zitten in simpelweg 'alle ballen in de lucht houden'. De 6 lange zomervakantieweken voelen voor hen aan als een bergbeklimming waar maar geen eind aan lijkt te komen. Denk aan ouders die voor een gehandicapt kind zorgen, gezinnen waarbij een ouder ernstig ziek is, ouders die in een vechtscheiding terecht zijn gekomen, enz.

Voor o.a. die gezinnen heeft Jong Perspectief een vakantiemaatjesproject opgezet waarvan het concept heel simpel is. Er wordt een vrijwilliger ingezet die minimaal vier keer een jongere thuis op komt halen en samen buitenshuis lekker op stap gaan. Dit jaar zijn er vijfenveertig vakantiemaatjes die momenteel met een jongere erop uit gaan.

Twee van deze vakantiemaatjes die zich dit jaar zich hebben opgegeven, zijn Nina Koper en Anke IJdens. Zij werken bij Humanitas en kennen Stichting Jong Perspectief erg goed omdat deze twee organisaties veel met elkaar samenwerken. Zowel Nina als Anke gaan zelf op vakantie buiten de zomervakantie en spontaan trokken zij bij Jong Perspectief aan de bel met de mededeling dat ook zij het leuk zouden vinden om aan een vakantiemaatje te worden gekoppeld. Jong Perspectief is natuurlijk blij met deze enthousiastelingen die, naast hun drukke baan, ook nog tijd willen vrijmaken voor het vakantiemaatjesproject.

Na een aantal afspraken met hun vakantiemaatjes is het tijd om even een pas op de plaats te maken en van hen te horen hoe het is om vakantiemaatje te zijn. Nina begeleidt, samen met haar vriend Felix, een jongetje van zes jaar en zijn zusje van negen jaar. Moeder krijgt zo even tijd voor zichzelf en de kinderen kunnen even helemaal los in de speeltuin. In de speeltuin kwamen ze een vriendinnetje tegen die aan de kinderen vroeg; “zijn dit jullie ouders?” Het meisje antwoordt hier gelijk op met “Nee hoor, dit zijn onze vakantie mevrouw en meneer!” Voor het eerst in hun leven hebben ze pannenkoeken gebakken en Madurodam is op stelten gezet. “Eigenlijk kun je zelf ook weer even kind zijn!” aldus Nina.

Maatjes FelineDat is zeker waar want ook Anke heeft haar maatje ( een meisje van negen jaar) meegenomen naar de kinderboerderij. Een plek waar ze zelf niet meer zo gauw op af zou stappen, “en nu kun je gewoon mee spelen zonder dat iemand ervan opkijkt” lacht Anke. “Iedere afspraak probeer ik er een klein feestje van te maken, en het meisje geniet zichtbaar van alle aandacht en lol die we met elkaar maken” vertelt zij met een grote glimlach. De eerste afspraak vertelde het meisje dat ze van een vriendinnetje had gehoord dat zij ook weleens een vakantiemaatje had gehad. “Nu ben ik de gelukkige”, zei het meisje vrolijk. Daar wil je het toch voor doen?!

Anke vindt het best wel een lastig idee dat het na de zomervakantie wordt afgesloten. Maar dit is wel wat je kunt doen en dat is voor een kind van grote waarde. “Zeker weten” knikt Nina. Nina geeft aan dat het echt waardevolle herinneringen zijn voor een kind. “ Wanneer ik zelf terugdenk aan mijn jeugd dan weet ik ook nog de bijzondere dingen te herinneren zoals bijvoorbeeld de schoolreisjes en de musical. Ik weet zeker dat een vakantiemaatjesproject ook zo’n highlight is voor een jongere die in hun geheugen gaat blijven hangen. Toen mijn vriend en ik de kinderen vorige week op gingen halen stonden ze ons al op te wachten en naar ons te zwaaien vanaf de galerij. Dat alleen al is ontroerend. Als er dan ook nog naar beneden wordt geroepen; “Daar komen onze vakantiemaatjes” dan weet je eigenlijk al dat je twee kinderen echt blij hebt gemaakt."

De laatste zaterdag van de zomervakantie organiseert Jong Perspectief een afsluitende activiteit voor alle vakantiemaatjes! Vrijwilliger Tino van Atten verwelkomt de hele club op zijn eiland Stollywood. Met een gesponsorde bus wordt iedereen daarnaar toe gebracht! Deze kinderen hebben straks veel te vertellen als zij weer op school komen! Ook daar doen we het met z’n allen voor!

Wil je meer weten over dit mooie project? Kijk dan op www.jongperspectief.nl. In de zomer van 2024 gaan ze natuurlijk weer van start en kan jouw hulp ook goed gebruikt worden. Jong Perspectief heeft ook een maatjes- en mentorproject en wie weet is dat wel op jouw lijf geschreven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-