Weer 2Na de fantastische weermaand juni waren de verwachtingen voor de tweede zomermaand hooggespannen. Even leek het erop dat we weer een topzomer gingen krijgen maar tegen het eind van de maand gooiden depressies allengs roet in het eten.

Weer 1De hooimaand begon nog frisjes met temperaturen die in de eerste week niet of nauwelijks de 20 graden haalden. Dé gebeurtenis van deze week was de doortocht van de storm Poly op 5 juli. Hier in Zoetermeer viel het wel mee met het storm- en regengeweld hoewel het in de ochtend van die dag een uurtje heel heftig tekeerging en er toen in korte tijd rond de 25 mm regen viel. Dat was in vooral Noord-Holland, Friesland en Flevoland wel even anders want in die strook werd (zware) storm gemeld met bijkomende schade. Poly werd daarmee de zwaarste storm ooit in een julimaand gemeten.

Weer 7Zomerse oprisping

Na dit natuurgeweld volgde meteen een zomerse tweede week. Daarbij scheen de zon uitbundig en scoorden we in Zoetermeer een stuk of vijf zomerse (25+) dagen waarvan er een tropisch was (de 8e) met ongeveer 32 graden. Deze warme periode wakkerde de hoop op een topzomer aan maar dat pakte anders uit. Na een laatste zomerse dag op de 15e bleef het kwik in onze stad de rest van de maand overdag hangen op een niveau van tussen de 18 en 23 graden. Het weer werd ook onstabieler en buiiger en vooral het slot van de maand spande daarin de kroon toen er hier in de late avond naar, en op 31 juli zelf, maar liefst rond de 50 mm regen viel.

 

Weer 4Weer 5Juli was nat maar verder ongeveer normaal

We kunnen het relatief koele begin en tweede deel van de hooimaand wegstrepen tegen de erg warme tweede week en daardoor komen we al met al op een gemiddelde temperatuur uit voor de gehele maand. Dat laatste geldt ook voor de hoeveelheid zonneschijn. Maar vooral door de erg natte laatste dag van de maand komt juli in Zoetermeer per saldo als ‘erg nat’ uit de bus. Overigens was het met name in het (noord)oosten van Nederland nog een stuk natter, Er waren hier ongeveer 20 warme dagen in juli en dat is aan de karige kant. Maar goed, behalve het teveel aan regen viel het verder dus wel mee!

Weer 10Augustus zet de poorten naar depressies verder open

In de eerste week van de laatste zomermaand wordt het onbestendige weer van eind juli min of meer voortgezet. De zon zullen we dan ook niet veel zien en de wind kan dan af en toe flink uithalen. Het zal niet echt koud zijn met een graad of 19 hoewel dat natuurlijk wel te koel is voor de tijd van het jaar. Dat zijn we niet meer gewend! Laten we hopen dat augustus zich later in de maand ‘bedenkt’ en dat we  een mooi slot van de zomer krijgen.

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-