Iedere inwoner weet wel een aantal plassen te benoemen maar Zoetermeer heeft veel meer water dan je denkt. Zo is er de Zoetermeerse Plas (Noord-AA), de Noordhovense Plas, de Benthuizerplas , de Dobbe, de Nieuwe Driemanspolder, het Heemkanaal en de Plas van Poot. Maar kent u de Plas van Wiegel?
Deze tekst is deel twee van de serie over: ‘De Plas van Wiegel’. In het eerste deel is wat meer op de geschiedenis van de Plas van Wiegel en de Villa Wiegel ingegaan. Nu wat meer over het heden.
Verboden terrein voor onbevoegden
“Het is geen echt natuurreservaat de Plas van Wiegel, maar meer een stilte- en natuurgebied waar de vele diersoorten ongestoord kunnen vertoeven”, vertelt Henk Kleijn. Henk nam de rol van jachtopziener van zijn vader over en trad tot 2021 op als jager en jachttoezichthouder. Henk voerde toen ook het onderhoud rond en op de Plas van Wiegel uit.
Het is tegenwoordig nog steeds ten strengste verboden de Plas en de omliggende percelen grond, waaronder de aanwezige dijk, te betreden zonder uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar.
”De toezichthouder lustte je rauw als je alleen al maar het terrein durfde te betreden”, vertelt Janet Kleijn lachend. Dat is nu anders. “Nu laten we de honden op ons erf los lopen”. Op gezette tijdstippen in het jaar is het echter met nadrukkelijke toestemming van de eigenaar toegestaan te vissen in de plas, doch dan enkel en alleen tegen betaling van een fors bedrag per dag en onder de voorwaarde dat de visplek netjes wordt achtergelaten en het afval wordt meegenomen.
Het heden
In 2001, elf jaar nadat haar Piet was overleden, overleed Thilly Wiegel en ging de Plas van Wiegel, de villa ‘De Plas’ en het jachtopzienershuisje over in handen van Stichting Plas van Wiegel en uiteindelijk een nieuwe eigenaar.
Het vermogen van het echtpaar Piet en Thilly werd ondergebracht in de Stichting Plas van Wiegel. Van de rente werd door de Stichting veel voor goede doelen en mindervalide kinderen gedaan. Niet alleen in de regio maar ook ver daarbuiten. Het onderhoud aan- en rond de Plas van Wiegel was testamentair vastgelegd en een plicht voor de nieuwe eigenaar om het onderhoud aan- en rond de Plas van Wiegel voor minimaal 20 jaar zeker te stellen.
De as van Piet en Thilly Wiegel en vader Kleijn is uitgestrooid boven de ‘Plas van Wiegel’. Een plek waar Piet en Thilly altijd veel van hebben gehouden en niet vandaan wilden. “Momenteel zie je dat het onderhoud aan de Plas van Wiegel aan het aflopen is. Er is geen actieve toezichthouder meer”, vertelt Henk. “Er zijn ook aanzienlijk minder eenden op de Plas van Wiegel momenteel”.
De naam van de Plas is nog steeds de Plas van Wiegel, maar de villa ’De Plas’ is in 2012 volledig gestript en gerenoveerd naar de luxe villa die er nu staat. Van de weldadigheid aan jachttafereeltjes is helaas niets meer over en de naam is niet meer teruggekomen op de gerenoveerde villa. De huidige villa is al eens in de verkoop gekomen, maar tot een koop is het nog niet gekomen.
Janet maakt zich zorgen om de Plas van Wiegel
“Het natuurrijke gebied van de Plas van Wiegel moet het liefst afgesloten blijven voor bewoning en mensen. Laad het (natuur)gebied met rust. Ik ben erg voor natuurbehoud en de dieren hebben hier een rustige omgeving”, vindt niet alleen Janet, maar ook de andere bewoners aan de Roeleveenseweg.
“De Plas van Wiegel is onderdeel van de ‘Groen-Blauwe Slinger’ en een paradijs in de Randstad voor de watervogels en het klein wild. Wat er zo bijzonder is aan de Plas van Wiegel, is dat er haast geen mensen in het gebied kunnen komen. Het natuurgebied met haar unieke flora en fauna kan hierdoor niet verstoord worden”, vertelt Janet.
Een paar jaar geleden waren er geluiden dat de nieuwe eigenaar 15 duurzame ecologische (miljoenen) villa’s rond de Plas wilde zetten. Daar is vooroverleg over geweest waarna de vergunningsaanvraag is ingetrokken. “Daar waren wij en onze buren hier aan de Roeleveenseweg heel blij mee”, duidt Janet.
Nu speelt weer de plaatsing van zonnepanelen op de weidevelden naast de Plas van Wiegel, waar de gemeenteraad binnenkort over de omgevingsvergunning moet beslissen. Het bestemmingsplan dat nu geldt, staat aan de Roeleveenseweg geen zonneveld toe. Om hier zonnepanelen te plaatsen is dus een afwijking van het bestemmingsplan nodig naar industriegebied.
Ontwikkelaar Sunvest heeft een ruimtelijke onderbouwing geschreven en denkt dat het zonnepark economisch en maatschappelijk haalbaar is. “Daar zijn we het helemaal niet mee eens. Er is veel onrust onder de bewoners aan de Roeleveenseweg en die hebben dat ook kenbaar gemaakt. De panelen verstoren door het reflecteren van de zon, de fauna op- en rondom de Plas van Wiegel”, rondt Janet af. “De dieren in dit unieke flora en fauna gebied in hartje Randstand zijn gebaat bij rust en zo weinig mogelijk verstoring van de ideale condities. Er wordt al zoveel natuur afgebroken. Laat de natuur de natuur. Het is nu even afwachten wat de besluitvorming wordt met betrekking tot de plaatsing van de zonnepanelen. De huidige stand van zaken of hier al binnen de provincie over beslist is, is ons niet bekend.“
Lees hier deel 1 van het artikel over de Plas van Wiegel: Plas-van-Wiegel-een-onbekend-stukje-Zoetermeer-1
Foto’s:
- Luchtfoto van De Plas van Wiegel
- Villa 'De Plas' nu
- Mogelijke locaties zonnepanelen
Tekst: Christ van Gestel
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!