Henk en Maja Neijssel, initiatiefnemers Maja Anjohuis
“Waar kan je als (ex-) kankerpatiënt terecht voor steun in Zoetermeer?” Maja Neijssel stelde deze vraag aan haar Mamacareverpleegkundige, maar deze moest haar het antwoord schuldig blijven. In Zoetermeer bestond er geen inloophuis voor kankerpatiënten zoals dat in andere steden wel het geval is.
Maja Neijssel: “Ik heb dat heel erg gemist, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn familie. In het kankertraject wordt je heel goed begeleid, maar dat is allemaal medisch. Toen mijn behandeling was afgelopen, viel ik in een gat. Dan stopt de begeleiding en sta je er verder alleen voor.”
Maja is 78 jaar en woont samen met haar man Henk al 37 jaar in Zoetermeer. Zij kreeg twee keer de diagnose borstkanker, in 1996 en opnieuw in 2020. “Op een gegeven moment was ik wel klaar met het medische traject, maar toen kwam de klap. Alles wat er gebeurd was, moest ik verwerken. Ik ben toen gaan schilderen om mijn gevoelens te uiten. Ik miste contact met lotgenoten, een stukje herkenning.”
Veel (ex-)kankerpatiënten maken dit mee, familie en vrienden proberen wel te steunen, maar hebben het niet zelf meegemaakt. Maja: “Als kankerpatiënt ben je bijvoorbeeld altijd bang dat het weer terugkomt. Die angst gaat nooit weg. Familie en vrienden zijn er op een gegeven moment wel klaar mee, dan gaat het leven verder, maar jij zit nog steeds met heel veel angst en andere emoties.”
Inloophuis met lotgenoten
Maja hoorde van inloophuizen voor lotgenoten in andere steden en vroeg aan haar Mamacareverpleegkundige of er zoiets in Zoetermeer was, maar dat bleek niet zo te zijn. Maja liet het er niet bij zitten en ging zelf overal informeren naar de mogelijkheden om zoiets op te starten. Maja: “We zijn dan al wel op leeftijd, maar besloten toch om te kijken of het zou lukken om zelf in Zoetermeer een inloophuis op te starten. We vroegen het bij het ziekenhuis, maar daar kon het niet.”
Het inloophuis begon klein met een eerste koffieochtend in november 2022. De eerste bezoekers waren al meteen enthousiast en wilden vaker komen. Maja: “De mensen vonden het een warm bad, ze werden eindelijk gehoord. Zo groeide het aantal bezoekers voor de koffieochtend.” De insteek van de ochtend was laagdrempelig: het eerste kopje koffie was gratis en patiënten konden hun verhaal vertellen. “Maar dat is niet verplicht. Als je wat wil vertellen is dat goed, als je liever luistert, is dat ook prima.”
Er ontstaan vriendschappen
De groep lotgenoten wordt steeds hechter, er ontstaan vriendschappen onder de deelnemers. Maar ook mensen die nieuw binnen komen lopen worden warm welkom geheten. Inmiddels is er om de week een inloopochtend met een wisselende groep. Sommige deelnemers zijn er elke keer, anderen komen wanneer zij kunnen en hier behoefte aan hebben. De inloopochtend heeft een plek gevonden bij inZet in Rokkeveen en gebruikt een lokaal in het wijkcentrum aan de Nathaliegang voor de bijeenkomsten.
Een Facebookpagina wordt geopend en zorgt voor meer deelnemers en ook het ziekenhuis stuurt patiënten door. Maja: “De vaste kern wordt groter en we wilden groeien. Er was vraag naar creatieve activiteiten voor verwerking, en bv contact voor familie en partners. Maar we kregen ook steeds te horen: Als je verder wil groeien moet je een stichting worden.”
De akte van de stichting wordt ondertekend | Oprichters en bestuur van Stichting Maja Anjohuis bij de notaris |
Maja Anjohuis
Veel mensen die Maja en Henk spraken waren enthousiast en wilden heel graag helpen. Maja kwam in contact met Nikki Borgman van Stichting Aardedraad, Nikki was op zoek naar een goed doel voor de hardloopwedstrijd die zij ging organiseren, de Ronde van de Driemanspolder en besloot de opbrengst te doneren aan het inloophuis.
Maja: “Het ging ineens allemaal heel snel! Vrijwilligers meldden zich aan, mensen wilden doneren. De eerste stap was het oprichten van de stichting, we zijn ontzettend blij dat zich heel enthousiaste en gedreven mensen hebben aangemeld om het bestuur te vormen. Dan merk je toch wel de leeftijd, hoor. Er komt zoveel op je af, dat kunnen mijn man en ik niet meer aan met z’n tweeën.”
In het kantoor van JHD Notarissen werd de stichting opgericht: Stichting Maja Anjohuis - Kankerpatiënten samen voor elkaar, naar de twee voornamen van Maja. “Het is ongelofelijk dat we dit al bereikt hebben in zo’n korte tijd. Maar dat is ook echt dankzij het enorm bevlogen team van vrijwilligers die zich keihard inzetten.”
Maja: “Ik krijg weleens de vraag waarom we hier nog aan beginnen, maar ik krijg hier zoveel energie van! Ik kom elke keer weer blij terug van een bijeenkomst. Het geeft een heel voldaan gevoel.”
Nikki overhandigt de cheque voor het inloophuis |
Dromen mag altijd
Het Maja Anjohuis heeft veel plannen voor de toekomst, naast de inloopochtenden komen er ook meer creatieve, informatieve en sportieve activiteiten. Een bijeenkomst voor nabestaanden staat al op de planning en een wens is ook om iets te organiseren voor kinderen met een ouder die kanker heeft, zodat zij er ook even helemaal uit zijn.
Maja: “De inloopochtenden vormen het hart van de activiteiten. Maar onze droom is een echt huis, met een huiskamer, activiteitenruimte, keuken, ruimte om gesprekken te voeren en ongedwongen samen te zijn met lotgenoten. Misschien maken wij dat zelf niet meer mee, maar dromen mag altijd en wij hebben deze weg wel ingezet!”
Informatie is te vinden op de website https://www.maja-anjohuis.nl/ en facebook https://www.facebook.com/kankerpatienteninloophuiszoetermeer . Of je kunt mailen met