Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Je kunt er tegenaan lopen.

20221117 35176Loop ik deze week tegen het verhaal aan over een in te lopen huis voor (ex)kankerpatiënten dat tot stand is gekomen in Zoetermeer. Als ex-kanker patiënt weet ik als geen ander welk een steun je kunt hebben aan en bij gelijkgezinden. En dat is wel wat anders dan het gelijk opzoeken van de gelijkgezinden met gelijke mening. Het begint eigenlijk al bij de diagnose: wie heeft er ook kanker en kan er met mij over praten? Hoe vaak durft men het woord Kanker niet eens uit te spreken, liever hebben ze het over K. om dan snel weer over het weer te beginnen. Vervolgens is dan daar de maar al te vaak ellenlange weg van behandelingen. Hoe eenzaam kan de strijd soms zijn. Vrienden die je niet meer ziet omdat ze het te moeilijk vinden om over het onderwerp met jou te praten of naar je te luisteren. Tegenover deze ontluisterende onmacht kan een lotgenoot veel betekenen. Die weet als geen ander wat het betekent als erop heel dat naakte lijf van je geen haar meer is te vinden. Die weet wat het eindeloos moeten braken betekent als er geen braaksel meer in voorraad is, met dank aan de chemo. Die kent de tijdloze angst voor een tussentijdse uitslag laat staan de jeukende of pijnlijke uitslag die er is omdat je de juiste bijverschijnselen hebt. Die weet wat het betekent om vijf jaar te moeten wachten op een onzekere zekerheid. Die vind je in dat huis, dat is het inloophuis. Dus ook een uitloophuis. Wees maar niet bang. Dus ook voor diegenen die nog niet weet dat hij of zij kanker heeft?? Want een arts zei eens tegen mij tijdens de behandeling: “jij weet het, ik niet.”

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Lees ook: Steun-voor-ex-kankerpatienten-in-zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-