Het Picasso Lyceum gaat het nieuwe schooljaar van start met een ambitieus schoolplan. Bij ouders van leerlingen zorgde dit voor wat verwarring en onvrede, omdat zij pas kort vóór de zomervakantie op de hoogte werden gesteld. De school legt uit wat er nu precies gaat gebeuren.
Lucas Onderwijs, de overkoepelende onderwijsgroep waartoe het Picasso Lyceum behoort, benadrukt echter dat dit nieuwe plan voortbouwt op het huidige onderwijs. Het Picasso Lyceum is al langer bezig met elementen zoals persoonlijke coaching, individuele leertijd en leerpleinen. Er is twee jaar aan het nieuwe plan gewerkt, maar omdat de uiteindelijke besluitvorming pas in juni plaats vond, was er niet eerder tijd om leerlingen en ouders op de hoogte te stellen. "Het is een verandering die voortbouwt op onze ingezette koers. Hoewel niet helemaal nieuw, begrijpen we dat verandering weerstand kan oproepen. Niet iedereen houdt daarvan," legt Sanderijn Vermeeren - van Holten, woordvoerder van Lucas Onderwijs, uit.
Wat wordt nu anders?
Er is een extra jaar toegevoegd aan de verlengde brugklas. Deze was al twee jaar, maar wordt vanaf komend schooljaar drie jaar. Alle leerlingen, van mavo tot vwo zitten dus drie jaar lang in de brugklas. Een leerling stroomt in beginsel in op het startniveau van de basisschool, er zijn groepen voor mavo- havo en voor havo-vwo. Leerlingen hebben zo langer de tijd om te groeien naar het niveau waarop ze examen gaan doen.
Er is maar één rooster voor de hele klas. In de bovenbouw volgen leerlingen alleen de lessen voor vakken waar ze examen in gaan doen, de andere uren kunnen zij zelfstandig werken en hun huiswerk maken. Sanderijn: “Leerlingen kunnen zo al hun huiswerk en leerwerk op school maken, thuis zijn ze dan ook echt vrij.”
Per vak wordt 30 minuten per week instructieles gegeven, maar ook na dit half uur kunnen de leerlingen bij de docenten terecht voor aanvullende uitleg en vragen. Sanderijn: “Langere instructie is niet zinvol, dat blijkt uit vele onderzoeken. Na een half uur kun je beter actief aan de slag gaan met oefeningen en huiswerk om de stof te verwerken.”
Meer rust en persoonlijke coaching
Het nieuwe schoolplan geeft veel duidelijkheid en structuur. Alle leerlingen beginnen om dezelfde tijd, half negen start de school. Eerst is er tijd voor persoonlijke coaching en wordt de planning voor de dag doorgenomen.
Sanderijn: “Dit nieuwe rooster, van 8.30 tot 15.30 uur, biedt niet alleen leerlingen de kans om tijdens schooltijd huiswerk te maken, maar ook docenten om gezamenlijk te evalueren. Zij zijn immers ook allemaal op dezelfde tijd klaar. Het motto is 'iedere dag een beetje beter'."
De leerlingen zullen in het begin moeten wennen aan meer zelfstandigheid in het leren, maar worden hierin ook begeleid. Elke leerling krijgt 1-op-1 begeleiding met een persoonlijke coach, waarin ook verschillende leerstrategieën besproken worden.
Wisseling in leraren
Volgens een artikel op de site van Omroep West zijn 15 van de 60 docenten op het Picasso Lyceum deze zomer vertrokken omdat ze het niet eens waren met de veranderingen. De woordvoerder van Lucas Onderwijs beaamt dit, maar geeft aan: “Er zijn meer docenten opgestapt dan gebruikelijk, maar het vervult ons met trots dat we vrijwel alle vacatures hebben kunnen invullen. Dat is in deze tijd best bijzonder. Het zegt ook wel iets dat er zoveel belangstelling voor is."
Veel aandacht voor communicatie
Bij de start van het nieuwe schooljaar komt er veel aandacht voor communicatie, belooft Sanderijn. “We gaan natuurlijk de veranderingen in het systeem mailen naar leerlingen en ouders, maar organiseren ook ouderavonden om alles goed uit te leggen”.
Over de impact op examenleerlingen zegt ze: "De grootste verandering komt voor hen. Er zal meer aandacht zijn voor zowel het examenjaar als het jaar ervoor.”
Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!