Wist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: Samensmelting van Tweelingdorpen.

Vraagteken
leopoldOp 1 mei 1935 fuseerden de dorpen Zoetermeer en Zegwaart tot de huidige gemeente Zoetermeer. Onder de leiding van burgemeester Leopold Roland Middelberg, de toenmalige burgemeester, werden de tweelingdorpen verenigd.
De dorpskernen van het welvarende Zoetermeer en het meer bescheiden Zegwaart grensden aan elkaar, maar de dorpen hadden tot dan toe elk een eigen gemeenteraad. Er was al wel veel samenwerking tussen beide dorpen, in 1894 werd Cornelis Leonardus Jacobus Bos benoemd tot burgemeester van Zegwaart én van Zoetermeer. Burgemeesters na hem waren ook tegelijkertijd burgmeester in beide dorpen.
De eerste burgemeester van het gefuseerde dorp Zoetermeer was Leopold Roland Middelberg, die burgemeester bleef tot 1938, waarna hij werd opgevolgd door Noé Vernède.

 Foto: Burgemeester Middelberg

Lees meer over Burgemeester Middelberg: Straat-in-beeld-Burgemeester-Middelberglaan 

Heeft u zelf ook leuke feitjes over Zoetermeer? Stuur ze naar onze redactie! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

-advertenties-

-goede doel-