radio microfoonIn Zoetermeer heeft 12% van de inwoners moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en online je weg kunnen vinden. Hierdoor lopen zij tegen allerlei uitdagingen aan. Het Glazen Radiohuis vraagt aandacht voor laaggeletterdheid.


Het Glazen Radiohuis is van woensdag 6 t/m zaterdag 9 september in de Dorpsstraat te zien en te horen. Rond de Week van Lezen en Schrijven (8 -15 september) wordt met het Glazen Radiohuis in onze regio extra aandacht gevraagd voor het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid. Dit glazen huis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt. Uitzendingen zijn ook te volgen via Feel Good Radio via kanaal 43 van Ziggo, www.glazenradiohuis.nl en via de ether op DAB+ kanaal 5C en 11B.
Mariska Koning, coördinator vanuit Bibliotheek Zoetermeer: “Vaak wordt gedacht dat laaggeletterdheid alleen voorkomt bij mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is, zoals vluchtelingen. Maar dat is niet zo! Ook mensen die in Nederland naar school zijn geweest en prima de taal begrijpen en spreken kunnen soms moeite hebben met lezen en schrijven.”

Eiskar en Boekfiets naast het Glazen Huis

Op vrijdag en zaterdag staat de Eiskar naast het Glazen Huis in de Dorpsstraat, met gratis ijsjes en informatie over lezen en schrijven. Mariska: “Met een lekker ijsje in de hand maak je laagdrempelig contact over wat mensen toch wel een lastig onderwerp vinden: moeite hebben met lezen en schrijven. We hebben dan ook met opzet een taalfout gemaakt in 'Eiskar', dat breekt het ijs hopelijk!"

De Boekfiets zal zaterdag 9 september om 11.00 uur starten met een verhaal voor jonge kinderen bij het Glazen Huis. Kinderen kunnen luisteren naar het verhaal en daarna meedoen aan een korte activiteit of liedje.


Inwoners van Zoetermeer die willen leren lezen, schrijven, rekenen of computeren, kunnen binnenlopen bij het Digi-Taalhuis in de bibliotheek in het Forum. Hier krijgen zij advies over wat het beste bij hen past: samen lezen, samen praten in het Taalcafé of misschien wel een cursus volgen. Kijk voor meer informatie op bibliotheek-zoetermeer.nl/digitaalhuis.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-