slingeruurwerk Oude KerkWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer: het slingeruurwerk in de Oude Kerk.

In 1664 leverde de Leidse uurwerkmaker Hermanus Brouckman een nieuw uurwerk aan de Oude Kerk. Dit uurwerk is zeven jaar na de uitvinding van het slingermechanisme door Christiaan Huygens gebouwd. Het twee meter hoge, brede en diepe uurwerk staat op de tweede etage van de toren van de Oude Kerk en heeft bijna 300 jaar dienst gedaan. Daarna werd het vervangen door een elektrisch exemplaar. Het slingeruurwerk in de toren is een rijksmonument.

Foto: Het uit 1664 daterende uurwerk in de toren van de Oude Kerk vóór de restauratie; Stadsarchief Zoetermeer / HGOS; fotograaf: Jon Voorsluijs

Bron: Titel: ‘Een klassiek juweel. De Oude Kerk in Zoetermeer’; samenstelling en redactie: Frederic van Kleef, Simone Langeveld, Ronald Grootveld en Botine Koopmans; Uitgave: Gemeente Zoetermeer, afdeling MBW Monumentenzorg / Historisch Genootschap Oud Soetermeer; Zoetermeer 2002

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-