MarseillepadWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer:  de waterdoorgang bij het Marseillepad.

De waterdoorgang tussen de Leidsewallenwetering en de Grote Dobbe, bij het Marseillepad, is er al sinds de achttiende eeuw. Door het afgraven van veen was de dijk van de Leidsewallen destijds op een aantal plekken doorgegraven en de vaart werd niet meer gebruikt. Omdat de dijk onderdeel werd van de ringdijk rond de Nieuw Drooggemaakte Polder werd deze hersteld, het 'Wallepad' werd ook hersteld en om ervoor te zorgen dat schepen naar de scheepsmakerij van Leendert van der Togt konden varen werd het pad bij Zoetermeer onderbroken. Op de plek waar zich nu het Marseillepad bevindt.

Bron: Titel: ‘Vijf meter onder N.A.P. Water in Zoetermeer’; Redactie: Ronald Grootveld; redactie: Ronald Grootveld; uitgave: Gemeente Zoetermeer, MBW Monumentenzorg en Gemeentearchief, Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Zoetermeer 2000

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-