Social sofa Zoetermeer Monnikenbos 2Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het vijfde deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

Laatste geplaatste en onthulde Social Sofa

Wethouder van onderwijs Mariëtte van Leeuwenonthulde op maandag 14 oktober 2013 de laatste Social Sofa van Zoetermeer. Er staan op dit moment 44 van deze kunstig gemozaïekte bankjes in de hele stad, veelal vervaardigd door enthousiaste vrijwilligers. De laatste Social Sofa werd geplaatst bij RKBS Het Palet, in Rokkeveen. De wethouder onthulde samen met 8 kinderen van de school, uit elke groep een, de nieuwe sofa.

Sofa Marsgeel2De Social Sofa bij het Palet heeft een heel vrolijk ontwerp waarop 7 kinderen staan afgebeeld die gezellig met elkaar kletsen. De mozaïekers en begeleider Johan Verstrate kregen na afloop van de onthulling, van de wethouder, een mini-bankje met losse steentjes, zodat ze het mozaïeken niet snel zullen verleren.

Het Social Sofa project werd vrijdag 27 september 2013 afgesloten met een feest voor alle betrokkenen. De Social Sofa’s werden gemaakt in het atelier aan de Industrieweg, veelal door vrijwilligers, re-integreerders en bewoners van een wijk. In totaal werden er wel 4 miljoen steentjes geplakt in de verschillende mozaïekprojecten.

Alle Sofa’s zijn door de gemeente Zoetermeer vastgelegd in een verjaardagskalender die in een beperkte oplage Prima Speelgoedvan 500 stuks in 2014 is uitgebracht. De betrokkenen hebben allemaal een exemplaar gekregen na afloop van het project. Het zijn ware collectorsitems.

Eén bank staat niet op de kalender en dat is de Prima Speelgoed Social Sofa. Deze bank was ooit particulier aangekocht door schoonmaakbedrijf van Loenen. Oorspronkelijk stond de bedrijfsnaam op de bank en een groot portret van de heer van Loenen. Deze zijn in oktober 2015 in het atelier er vanaf gehaald en toen is de voorkant opnieuw gemozaïekt. De Social Sofa staat sinds 9 december 2016 op de van Aalstlaan waar vroeger een afdeling zat van Prima Speelgoed. Deze Social Sofa is dus eigenlijk nummer 45 van de bankjes. Er zullen nu geen nieuwe sofa’s meer bijkomen in Zoetermeer, maar het mozaïeken om de buurt te verfraaien gaat gewoon door.

 “Het project Social Sofa’s was niet mogelijk geweest zonder alle begeleiders, bewoners, vrijwilligers die het gehele project hebben meegeholpen aan de diverse sofa’s. Ook niet zonder de aannemer van de gemeente en werkplaats, de aannemer die alle sofa’s soms op spectaculaire wijze heeft geplaatst en Social Sofia Tilburg”, rondt Karen Zum Vörde Sive Vörding af.

 appelgaarde2  Afscheid karen


Jaarlijks komt er nog interesse vanuit andere gemeenten voor het project Social Sofa’s zoals bijvoorbeeld Almelo en Oudewater. Ze zijn zelfs op bezoek geweest om te zien hoe het project is uitgevoerd.

Sofa’s, bollen en eieren

Afsluiten feest met bol copyDe financiering van het project Social Sofa’s werd mogelijk gemaakt door het Wijk aan Zet budget, daarnaast hebben Fonds 1818 en de woningcorporaties bijdragen geleverd. In verband met de afbouw van het budget van Wijk aan Zet werd destijds besloten om het project Social Sofa’s af te sluiten.

Na afsluiting van dit project waren er nog heel veel aanvragen, daarom zijn andere mozaïekprojecten gestart. Wijkbewoners die een stukje groen adopteren en gaan onderhouden kunnen subsidie krijgen voor een mozaïekbol of andere mozaïek kunstwerken. Er zijn in totaal al weer circa 100 projecten gerealiseerd, bestaande uit bollen, eieren, plaquettes, muurtjes en poefjes met mozaïek.

Fiets mee langs de mozaïekprojecten

mozaiekfietstochtZtm 27aug2016AOm de mozaïekprojecten meer onder de aandacht van de Zoetermeerse bevolking te brengen hadden wijkbewoners (Buurtforum BMP) zelf het idee opgevat om een fietstocht langs de 20 mozaïekprojecten in Buytenwegh, De Leyens en Noordhove te organiseren. Wethouder Taco Kuiper gaf op zaterdag 27 augustus 2016 het startsein voor deze fietstocht en pakte zelf ook de fiets om de mozaïeken onderweg tefietstocht bewonderen.

Onderweg gaven enthousiaste bewoners, die een project hadden gemozaïekt, uitleg over het thema van de Social Sofa en vertelden over hun ervaringen met het mozaïeken. Bij de start ontvingen de deelnemers een routekaart. 

 

 Startpunt route blad 1  Startpunt route blad 3
 Startpunt route blad 2  Eindpunt route blad 4


In de volgende delen zullen alle 44 Social Sofa’s per wijk nog een laatste keer voor het voetlicht voorbijkomen. De redactie hoopt dat als u nog (leuke) aanvullingen of ‘correcties’ over een van de Social Sofa’s heeft, dat u die aan ons zou willen aanleveren. Dan plaatsen we de teksten nog bij onze verhalen zodat het dossier compleet is. Toezenden van info kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-