Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Geen eis voor ijs.

ijsjeDeze week is het dan zover. Zoetermeer heeft een speciale actie tegen laaggeletterdheid. Alleen voor wat betreft de mensen die er juist beter van moeten worden, zij kunnen deze aankondiging niet lezen. Maar om de niet-zo-goed-kunnen-lezen bewoners van Zoetermeer toch ook nog anders te attenderen op de oplossing voor hun taalprobleem, is speciaal een karretje beschikbaar met een speciale actie, met een speciale naam en de naam van het karretje speciaal verkeerd gespeld. Maar hoe weet je nu dat het verkeerd geschreven is als lezen jouw tekortkoming is? Dan maar vragen. Maar vragen wat er op het karretje staat, dat durven ze weer niet omdat ze er niet voor uit durven komen dat ze niet goed kunnen lezen. Toch zal er wel iemand zijn die roept: “kijk daar staat een, hè, euh, daar staat eiskar”. Als ik dat zou lezen, draai ik onmiddellijk om. Ik houd niet van eisen. Klinkt zo dwingend. Maar de laaggeletterde begrijpt onmiddellijk: IJs, gratis ijs. Toch is het een fantastische actie, want meedoen in de samenleving betekent wel dat je moet kunnen lezen, typen (en nog schrijven ook?) en digitaal vaardig worden. De intentie is mensen lokken. En de actie met de ‘eiskar’ en het gratis ijsje ziet er gelikt uit. Voor de lezer in ieder geval.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Lees ook: Steun-voor-ex-kankerpatienten-in-zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-