monumentendagmonumentendag2De Open Monumentendag werd zaterdag 9 september geopend door wethouder Willeke Mertens bij de Watertoren in Rokkeveen. Zij onthulde daar een historisch informatiebord over de watertoren. Op maar liefst 25 locaties in Zoetermeer werden de deuren geopend voor bezoekers.

Watertoren de Tien Gemeenten werd in november 1928 in gebruik genomen voor tien gemeenten uit de regio, waaronder Zoetermeer en Zegwaart. De toren was een belangrijk middel om schoon drinkwater bij de bewoners te krijgen en ziektes zoals cholera te verminderen. De watertoren bleef in gebruik tot het begin van de jaren 1990. De geschiedenis over de watertoren staat te lezen op het informatiebord.

Thema Levend Erfgoed

20230909 40614De Open Monumentendag had als thema Levend Erfgoed, wat goed te zien was in de Oude Kerk, bij het optreden van Muziektheatergezelschap Cantiamo. Cantiamo voerde enkele nummers uit van hun volgende operette ‘Viktoria und ihr Husar’, die volgend voorjaar opgevoerd zal worden in het Stadstheater Zoetermeer. Operette is een heel toegankelijke vorm van muziektheater, waarbij alle teksten in het Nederlands zijn en de liedjes in het Duits worden gezongen. Er zijn nog maar enkele actieve operetteverenigingen zoals Cantiamo actief in Nederland en zij zetten zich in om deze kunstvorm levend te houden. In de Nicolaaskerk was een optreden te zien van het Zoetermeers Mannenkoor en ook de bigband Kunst en Vriendschap was van de partij in de Dorpsstraat.

Ook de Zoetermeerse molen De Hoop opende de deuren en verwelkomde meer dan 300 bezoekers, zowel volwassenen als kinderen, die de trappen beklommen en via de stelling konden uitkijken over Zoetermeer. De bezoekers konden proeven van molenproducten en  kregen een indruk wat er allemaal komt kijken om elke week 500 kg graan te malen naar het eindproduct meel.

De fietsroute voerde dit jaar ook langs het funeraire erfgoed van Zoetermeer. De vier begraafplaatsen in Zoetermeer, bij de Oude Kerk, bij de Nicolaaskerk, aan de Binnenweg en aan de Hoflaan, waren geopend met ieder een eigen karakter en historie en dus ook een andere kijk op begraven.

Foto's: Rianne Veeninga

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-