Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het zesde deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhalen op de website van Zoetermeer Actief.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen, variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Seghwaert.

Sofa Appelgaarde

De Sofa Appelgaarde is een echt bewonersproject en opgeleverd op 20 mei 2011. Het was Linda Verboort van Speelmeer die het meeste aan de bank heeft geplakt. De Social Sofa  staat dan ook voor haar huis op het veldje, en het is haar hond (destijds) die je op de voorzijde ziet afgebeeld. Aan de achterzijde is een appelboom zichtbaar met een aantal buurtkatten.

   Appelgaarde 3  Appelgaarde 2

Sofa Lissenvaart

De Sofa Lissenvaart stond eerst ergens anders, namelijk op de Nimfkruidvaart, waar hij op 19 juni 2010 als een van de eerste Social Sofa’s werd onthuld. De Sofa was met de bewoners van de buurt ontworpen en beplakt. Toen hij door jeugd gesloopt was, moest hij terug naar het atelier voor herstel. Johan Verstrate, een van de coördinatoren van het project Social Sofa’s, vond het maar een saaie bank en heeft toen lelies op de zitting gemaakt. In eerste instantie was de gemeente boos, maar later mocht het blijven. De bank is daarna wel op 24 augustus 2012 naar de nieuwe locatie verhuisd, namelijk de Lissenvaart.

                  Social sofa Zoetermeer Nimfkruidvaart 2 copy  Foto Ad Groenendaal nr N160

 

Sofa Leidsewallen - Parkdreef

De Sofa Leidsewallen was de eerste Social Sofa van het project en op verzoek van de winkeliers van het Winkelcentrum Leidsewallen gemaakt. Dat is ook terug te zien in het ontwerp  van het bankje waar diverse kleurige winkeltasjes met verschillende producten zichtbaar zijn. De Sofa Leidsewallen is onthuld door raadslid Anja van Zantvoort op 19 juni 2010, tijdens de toer van de raadsleden langs de Social Sofa’s van het project, in het kader van de Dag van de Wijk.

 Leidsewallen 1 copy  Leidsewallen 3  Onthulling leidsewallen
 anja onthult sofa anja social sofa leidse wallen  Leidsewallen 2 


Bij het mozaïeken van deze Sofa heeft wethouder Patrick van Domburg de eerste steentjes geplakt. Helaas zaten die wat ‘schots en scheef’ en moesten die na een tijdje weer opnieuw worden geplakt.

eerste steentje

 

Sofa Akkerdreef 

De Social Sofia Boomgaard Akkerdreef/Gaardedreef was voor de jongeren van Seghwaert. Het ontwerp van de bank was dan ook van hun hand.  De oorspronkelijke plakkers hadden hem half af toen ze niet meer wilden. Ze hadden er ook allerlei teksten opgezet (straattaal) die niet werden begrepen. Toen kwamen er andere jongeren (Bas, Dylan, Martijn) en die hebben er eerst bijna alles afgesloopt en maakten er toen een ADO sofa van met als naam de ‘Dugout’.  Dat duurde en duurde overigens maar. Uiteindelijk heeft Johan Verstrate hen ook nog een beetje geholpen en gestuurd zodat hij toch af kwam. “Waren wel leuke kerels, veel lol mee gehad”, vertelt Johan nog met veel plezier. De bank is op 6 december 2011 geplaatst op haar huidige locatie.

 Akkerdreef 1 copy  Akkerdreef 2 Social sofa Zoetermeer Gaardedreef 2 copy 

Sofa Vaartdreef

De Sofa Vaartdreef stond bij het voormalige verzorgingshuis ’t Seghe Waert aan de Vaartdreef toen hij op 14 september 2011, ten behoeve van het 30 jarige bestaan, werd onthuld. “Ik kan me herinneren dat toen ik en Sophie Gravestijn, de bank moesten voegen, het heel warm was en dat de voegen te snel droogden. Het is uiteindelijk wel een heel karakteristieke bank geworden”, vertelt Johan Verstrate. Toen in 2018 het verzorgingshuis echter werd omgebouwd tot woningen werd de Social Sofa op 16 november 2018 verplaatst naar de binnenplaats met tuin van het woonzorgcentrum WelThuis Vivaldi aan de Brechtzijde.

 6S7A1187  6S7A1188 Social sofa Zoetermeer Vaartdreef 1 
 6S7A1189  6S7A1191  

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-