Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het zevende deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Rokkeveen.

Sofa Marsgeel

Mark van den BergDe laatste Social Sofa werd 2 oktober 2013 geplaatst bij RKBS Het Palet. Het eerste mozaïek steentje van deze Social Sofa is gelegd door Mark van den Berg, lid van de Stichting Vrienden van het Palet. Hij was met het idee gekomen om een sponsoractie op touw te zetten voor de aanschaf van een Social Sofa. Dankzij een flessenactie en de inzet van heel veel kinderen is de bank er gekomen. 

De wethouder van Onderwijs, Mariëtte van Leeuwen, onthulde 14 oktober 2013 samen met 8 kinderen van de school, uit elke groep 1, de nieuwe sofa. De sofa bij het Palet heeft een heel vrolijk ontwerp waarop 7 kinderen staan afgebeeld die gezellig met elkaar kletsen. De mozaïekers en begeleider Johan Verstrate kregen van de wethouder een mini-bankje met losse steentjes, zodat ze het mozaïeken niet snel zouden verleren.

 Sofa Marsgeel2 copy  Sofa Marsgeel achterkant2  


Sofa Safier

De Social Sofa in het speeltuintje van IKC De Saffier is op initiatief van de bewoners van de buurt gemaakt. De tekst ‘Plezier op de Saffier’ is een duidelijke verwijzing naar de basisschool. Plaatsing van de bank vond 29 juni 2011 plaats en de dag daarna op 30 juni 2011 was de onthulling. “De steentjes van de ‘Regenboog’ zijn allemaal al eens vervangen”, zegt Sophie Gravestein. “De glittersteentjes waren niet kleurvast, die werden helemaal zilver. Nu hebben we gewone steentjes erop geplakt”. Er waren toendertijd twee heel enthousiaste stewardessen (vriendinnen van elkaar) die samen met de kinderen tekeningen hebben gemaakt en die figuren zijn uiteindelijk op de Sofa terechtgekomen.

                                 Social sofa Zoetermeer Saffier 2


Sofa Rosarium Floriadepark

Het Floriadepark had oorspronkelijk drie Social Sofa’s. Twee daarvan waren eigenlijk geen echte mozaïekbankjes, maar graffiti banken. De gemeente Zoetermeer wilde ook jongeren betrekken bij het project en het leek hen ook wel leuk dat de jongeren die zelf konden bespuiten om dan steeds een ander ontwerp te maken. In eerste instantie stonden deze twee bij de JongerenOntmoetingsPunt (JOP) in het Floriadepark. Daar werden ze echter steeds beschadigd waarna ze verplaatst zijn naar de skatebaan in het Vernèdepark.

In het ontwerp van de Sofa Rosarium Floriadepark zie je duidelijk de verwijzing naar de rozen van het rosarium terug. Wijkbewoner Hilbrand Nawijn was aanwezig bij de onthulling van de sofa op 19 juni 2010 door wethouder Emmens.

 Social sofa Zoetermeer Floriadepark Rosarium 1 copy copy copy  floriadepark Rosarium achterkant 2  DSC 0491

 

Ook de Social Sofa in het Rosarium heeft te lijden onder weersinvloeden. Regelmatig gaat Sophie Gravestein op pad om reparaties uit te voeren.

 reparaties sophie 2   sophie 3


Sofa Burgemeester Hoekstrapark

De Social Sofa in het Burgemeester Hoekstra park nabij de visvijver is op 19 juni 2010 door wethouder van Domburg onthuld. De Social Sofa is samen met de wijkvereniging en de bewoners ontworpen en gemozaïekt. De Sofa was al deels beplakt toen hij naar Zoetermeer kwam. De buurtbewoners hebben hem naar eigen inzicht daarna afgemaakt.

hoekstrapark voorkant2   hoekstrapark achterkant2  DSC 0426


Sofa Prismalaan

De Social Sofa aan de Prismalaan is ontworpen en gemaakt door wijkvereniging ’t Prisma in samenwerking met Sophie Gravestein. Aan de voorkant is de Watertoren van Rokkeveen zichtbaar. Een zeer markant punt in de wijk.  “Ook zie je soort DNA-ketting op de bank terug die een verbinding voorstelt tussen diverse sporten en activiteiten die in het wijkcentrum werden gehouden. Zoals onder andere: rolstoeldansen, klaverjassen, bloemschikken, EHBO, babypeuterzwemmen en nog veel meer. Tevens loopt er een poppetje over de slinger. De ene keer glijdt hij eraf of staat hij te klappen”, vertelt Sophie Gravestein. Plaatsing van de sofa vond plaats op 12 augustus bij wijkcentrum het Prisma voor de Sporthal De Veur. In 2017 werd de bank verplaatst naar het trottoir. Tegenwoordig heet de wijkvereniging buurtvereniging Rokkeveen.

 prismalaan voorkant2 prismalaan achterkant2 

Hocker

20170608 106144De mozaïekbank bij IKC De Edelsteen strijdt met de Social Sofa van RKBS Het Palet om de eer de laatste mozaïekbank te zijn. In onze optiek is de Social Sofa van RKBS Het Palet toch echt de laatste, omdat de mozaïekbank bij IKC De Edelsteen een zogenaamde hocker is en geen sofa. Met de onthulling van de hocker op 8 juni 2017 sloot de gemeente met deze bank dan toch echt het project af.

Wethouder Marc Rosier kwam naar de school om samen met de kinderen de bank op het schoolplein te onthullen. Aan de bank hebben veel kinderen en vrijwilligers meegewerkt.

IKC de Edelsteen laat graag ieder kind zijn eigen talent ontwikkelen en het mozaïeken paste daar helemaal bij. De Edelsteen leverde verschillende afbeeldingen aan om de bank te versieren en elke woensdag konden kinderen, ouders en grootouders onder leiding van Sophie Gravestein op de werkplaats hun mozaïektalent ontwikkelen. De kleurige Edelsteen uit het logo van de school komt ook terug op de bank: ‘de Edelsteen laat elk kind stralen’. Op de bank staan ook Bart en Sofie, twee ‘digitale leerlingen’. Sophie is een peuter en Bart het schoolgaande kind. Ze dragen samen het IKC uit en helpen de kinderen met de schoolafspraken.

 IKC edelsteen voorkant2  IKC edelsteen achterkant2  bloemetje copy

 
Alle vrijwilligers kregen van de kinderen zelfgemaakte bloemen als bedankje en bij de onthulling van de laatste bank bij IKC Edelsteen werd Karen Zum Vörde Sive Vörding door wethouder Rosier extra in het zonnetje gezet voor alle inzet.

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-