Social sofa Zoetermeer Lenastroom 2Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Deze week de Social Sofa’s van Oosterheem.

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het negende deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen. Iedere wijk heeft een eigen thema gekozen,  variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Oosterheem.

Sofa Corsica

De Social Sofa Corsica doet denken aan het eiland Corsica. Niet zo onlogisch daar de bank in de eilandenbuurt staat. Het ontwerp is van de bewoners en aan de achterzijde zien we een bekend Escher ontwerp. De bank laat ook vele soorten tropische vissen zien. De onthulling van de Sofa heeft plaatsgevonden op 23 juni 2013.

 Corsica 1  Social sofa Zoetermeer Corsica 2  Corsica 3

Sofa Shetland/Javalaan

Sofa Shetland is een ontwerp van Sophie Gravestein. De Sofa was een gezamenlijk initiatief van de wooncorporatie Vestia en de zorgorganisatie Steinmetz-De Compaan (tegenwoordig Middin-De Waterparel).  Bewoners van Middin-De Waterparel hebben met het mozaïeken meegeholpen. De naam ‘De Waterparel’ zie je ook terug op de bank. De Social Sofa is op 2 maart 2012 geplaatst en op  10 maart 2012 onthuld.

 Shetland 1 copy  Social sofa Zoetermeer Javalaan 1 Shetland 2 

Sofa Zanzibarplein

De Social Sofa Zanzibar staat in een speeltuintje in de Eilandenbuurt en doet meteen denken aan het tropisch eiland Zanzibar. De zon, het strand, de palmbomen en de ontdekkingsreizen van de Nederlanders stonden centraal bij het ontwerp. De Sofa is op 19 juni 2010 onthuld door wethouder Emmens op de Dag van de Wijk.

 Zanzibarplein 1  Zanzibarplein 2 DSC 0165 

Sofa De Weidemolen

De Social Sofa in de moestuin van Stadsboerderij De Weidemolen is op 19 juni 2010 door wethouder Emmens onthuld. Het bankje stond eerst achterin de moestuin dicht bij de bijenkorven en een beetje in een verdomhoekje volgens Sophie Gravestein. Dit was vanwege de bijen voor sommigen toch te gevaarlijk waarna het bankje naar voren is verplaatst. Aan de achterzijde staan kippen afgebeeld die nu beter tot hun recht komen nu de Sofa voorin de moestuin is geplaatst. “De neus van de geit moet ik nog een keer vervangen. Die is niet heel erg mooi gelukt”, vertelt Sophie Gravestein.

 De Weidemolen 1  Social sofa Zoetermeer Burgemeester Middelberglaan 1 1
 DSC 0126  De Weidemolen 2


Sofa Lenastroom

De Lena is een rivier in Rusland. Bewoners vonden het leuk om letters om te draaien zodat het Russisch lijkt. Aan de achterzijde van de Sofa zie je een weergave van een matroesjka: een holle houten pop die onderdeel is van een reeks kleinere in elkaar passende poppen. Het is een ontwerp van de bewoners en de Social Sofa is op 29 juni 2011 geplaatst.

 Lenastroom 1  Lenastroom 2
                  Lenastroom plaatsen

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-