Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo’n achttienduizend mozaïeksteentjes. De banken zijn stuk voor stuk uniek en er staan er zo’n 44 verspreid door heel Zoetermeer. Een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze bankjes?

De redactie van Zoetermeer Actief besteedt in een serie van artikelen aandacht aan de veelkleurige straatbanken ook wel bekend als Social Sofa’s. De Social Sofa’s zijn inmiddels een bekend fenomeen in de stad. Vandaag het vijftiende deel van de serie. Lees ook het voorgaande verhaal op onze Zoetermeer Actief website.

De projecten werden in de afgelopen jaren begeleid door Helene Breukel, Ingrid Haas, Lisa den Hartog, Sophie Gravestein en Johan Verstrate. Elke wijk of straat ontwierp zijn eigen bank in samenspraak met de coördinatoren of Karen Zum Vörde Sive Vörding. Ieder wijk heeft een eigen thema gekozen variërend van de natuur tot mensen. Deze week de Social Sofa’s van Dorp.

Sofa van Galenstraat

Deze Social Sofa staat in de zeeheldenbuurt. Het water en de verre tochten op zoek naar nieuw land staan centraal in dit ontwerp dat op initiatief van de bewoners van de wijk is gemaakt. De Sofa is op 20 mei 2011 geplaatst en daarna op 21 mei onthuld.

 3226 copy  IMG 3225  IMG 3231
 124  IMG 3  zeeheldenbank


Sofa Osylaan

Deze Social Sofa is op initiatief van de wijkpost gemaakt en staat op de dijk van de Buurtvaart en dicht in de buurt van het CKC. De Sofa is 19 juni 2010 onthuld. Op de bank is de Molen De Hoop zichtbaar wat niet zo vreemd is want de Molen is een van de markantste monumenten in het stadsdeel Dorp.

 IMG 3214  IMG 3217cc  IMG 3219
 IMG 3221  DSC 0363  DSC 0387

 

Tekst: Christ van Gestel

Lees alle artikelen over de Zoetermeerse mozaïekbankjes hier: https://www.zoetermeeractief.nl//mozaiekbankjes

-advertenties-

-goede doel-