woning nieuwe sleutelIs degene die de woning huurt ook echt ingeschreven als de hoofdbewoner? Verblijven er niet te veel arbeidsmigranten in één huis? Volgens burgemeester Bezuijen blijft de aanpak van woonfraude in Zoetermeer hard nodig.

De gemeente Zoetermeer is al sinds 2021 aan de slag met een pilot van het Projectplan Woonfraude. Nu is dit projectplan ook formeel vastgesteld voor een periode van 3 jaar. Het projectplan richt zich op twee doelen, de concrete aanpak van misstanden en het inzichtelijk maken van aard, omvang, locaties en achterliggende problematiek. Burgemeester Bezuijen: “Je hebt bijvoorbeeld spookbewoning, mensen staan dan niet ingeschreven bij de gemeente. Maar ook illegaal wonen wat kan leiden tot verdere overlast zoals drugshandel of witwassen.”
Om melden van (vermoedens van) woonfraude makkelijker te maken heeft de gemeente een direct meldpunt voor vermoedens van fraude met een uitkering, zorg of wonen. Melden kan (anoniem) online of telefonisch via de website van de gemeente: https://www.zoetermeer.nl/fraude-vermoeden-melden

 

Kamerverhuur beter in de gaten houden

De gemeente neemt ook kamerverhuur nader onder de loep. In de huidige bestemmingsplannen zijn er namelijk verschillen per wijk, wat het erg moeilijk maakt om vast te stellen of kamerverhuur rechtmatig is of niet. Verkend wordt of de Wet goed verhuurderschap kan helpen om misstanden bij kamerverhuur aan te pakken. Voordat een kamer verhuurd mag worden, moet hier dan eerst een vergunning voor worden aangevraagd.
Bezuijen: “We willen er bovenop zitten, om problemen zoals in Den Haag met verkamering te voorkomen. Den Haag let hier nu heel streng op en we denken dat we er daarom als buurgemeente ook vaker mee te maken krijgen. De Wet goed verhuurderschap betekent niet dat er niet meer verhuurd mag worden, maar we hebben er dan wel goed zicht op wat er gebeurt.”
Het moet volgens Bezuijen wel mogelijk blijven om een kamer die over is in je huis te verhuren aan een student, maar misstanden zoals met vele arbeidsmigranten op stapelbedden in een woonhuis wil hij voorkomen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-