IMG 5824

Afgelopen zondag vierde de Natuur- en Landschappentuin in het Westerpark haar 45-jarig jubileum met een feestelijke bijeenkomst. Het evenement begon met een hartelijke welkomsttoespraak van de voorzitter, gevolgd door inspirerende woorden van wethouder Marijke van der Meer.

Het hoogtepunt van de middag was de onthulling van het nieuwe logo, een meesterwerk ontworpen door een van de toegewijde vrijwilligers, Lot Bordeaux.

 20231001 141043  IMG 5802


Daarna werden alle genodigden warm ontvangen in de tuin, waar ze konden genieten van heerlijke hapjes en verfrissende drankjes, allemaal met liefde bereid door de vrijwilligers. De bezoekers hadden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan boeiende workshops of een ontspannen rondleiding door de prachtige tuin.

IMG 5818De oorsprong van de Natuur- en Landschappentuin gaat terug tot 1978, toen de bedenkers al ver vooruitkeken. Ze realiseerden zich dat Zoetermeer een enorme groei zou doormaken en wilden een plek creëren waar zowel huidige als toekomstige generaties Zoetermeerders konden leren over het landschap zoals het ooit was, voordat het dorp zich uitbreidde tot de stad in haar huidige omvang.

De Stichting 'Vrienden van de Natuur- en Landschappentuin' is de drijvende kracht achter dit initiatief. Met ongeveer 30 toegewijde vrijwilligers, variërend in leeftijd van twintigers tot tachtigplussers, hebben ze één gemeenschappelijk doel: het behouden van het oorspronkelijke karakter van de streek. De tuin biedt inwoners de kans om te genieten van de rust en schoonheid van de natuur gedurende alle seizoenen. Daarnaast is het een plek waar kennis wordt gedeeld, niet alleen over de huidige natuur, maar ook over de geschiedenis van de landschappen die Zoetermeer hebben gevormd.

De tuin biedt een scala aan landschappen in miniatuur, waaronder een polder, een rietveld, een veenplan en bloemrijke dijken. Maar ook het watersysteem, met verschillende waterniveaus, is een belangrijk onderdeel van het educatieve geheel. Gidsen van de Natuurtuin staan maandelijks klaar om bezoekers rond te leiden en informatie te verschaffen over de bijzonderheden van de verschillende landschappen, de flora en fauna. Bezoekers kunnen ook zelfstandig de tuin verkennen met behulp van informatieve borden. Bovendien biedt de tuin scholen de mogelijkheid om in klasverband lessen te volgen onder begeleiding van een deskundige gids.

De nadruk op kennisdeling blijft hoog, en daarom organiseert de Natuurtuin in samenwerking met de Bibliotheek een reeks lezingen. De eerste lezing, gegeven door Berco Hoegen, ecologisch adviseur bij Staatsbosbeheer en onderzoeker aan de Universiteit Groningen, behandelde de historische, sociale en economische belang van wilgenteelt en het gebruik van wilgenhout. De tweede lezing, gepland voor 12 december en verzorgd door Prof. Dr. Menno Schilthuizen van Naturalis en Universiteit Leiden, gaat over biodiversiteit, gebaseerd op het Taxonproject. Tijdens dit project deden onderzoekers en lokale bewoners een week lang veldonderzoek in de Natuur- en Landschappentuin om een beter beeld te krijgen van de insecten en spinnen die in dit gebied leven.

De Natuur- en Landschappentuin blijft na 45 jaar springlevend en actief. Het biedt inwoners een prachtige omgeving om te genieten van de natuur, te leren over landschapsgeschiedenis en actief deel te nemen aan het behoud van dit kostbare stukje groen in Zoetermeer.

Tekst en foto's door Marja de Laaf  

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-