Maandagavond werd er bij de raadsvergadering ingesproken over het Haga Ziekenhuis Zoetermeer. Veel mensen maken zich zorgen over de toekomst van het ziekenhuis, nu bekend is geworden dat de IC verdwijnt. Dinsdag 10 oktober wordt een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Jolanda van der Burg, verloskundige in het Haga Ziekenhuis Zoetermeer, verwoordde de gevoelens van velen toen zij in de raadsvergadering insprak: “Velen zijn met mij ongerust over de toekomst van de geboortezorg in Zoetermeer. Ik kan mij niet voorstellen hoe de zorg vorm gegeven moet worden zonder verloskamers in Zoetermeer.”
Van der Burg, ook voorzitter van het Verloskundig samenwerkingsverband Zoetermeer, vreest voor een verlies aan gespecialiseerde verloskundigen als de afdeling verloskunde zou worden afgeschaald. “Het is belangrijk om dicht bij huis de zorg te kunnen krijgen die je nodig hebt. Zorg in een andere stad geeft altijd meer stress en onzekerheid, er is niet altijd een auto, tijd of geld beschikbaar om in een andere stad naar een ziekenhuis te kunnen gaan. Dit komt de kwaliteit van zorg niet ten goede”.

 

Petitie aangeboden aan Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert dinsdag 10 oktober over zwangerschap en geboorte, Tijdens dit debat zal ook gesproken worden over het sluiten of afschalen van diverse ziekenhuizen in Nederland, Zoetermeer is hierin niet de enig stad waarbij dit onderwerp speelt. Linda Bregman zal hier de petitie ‘Behoud de afdeling verloskunde in Zoetermeer’, met bijna 15.000 ondertekeningen aanbieden.

Jolanda van der Burg: “Er is niet één ziekenhuis in de regio dat álle zorg over kan nemen, Soms moeten we vier ziekenhuizen bellen om plek te vinden.”

Wethouder Ter Laak: "Ik ben onder de indruk dat meer dan een tiende van alle inwoners de petitie voor behoud van verloskunde in Zoetermeer heeft ondertekend. Dat is een belangrijk signaal naar het ziekenhuis en zorgverzekeraars. Het voelt ook als een hart onder de riem voor de gemeente die zich hard maakt voor een toekomst van geboortezorg in Zoetermeer. De massale steun voor de petitie laat zien dat de Zoetermeerders zeer begaan zijn met de toekomst van de geboortezorg en het ziekenhuis in onze stad."

Excuses vanuit Haga


Peter van der Meer, bestuursvoorzitter van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis, maakte in de vergadering excuses aan de raad. Van der Meer: “De communicatie moet verbeteren, we willen geen verrassingen meer. We hebben hierover afspraken gemaakt met wethouder Ter Laak”
Van der Meer beloofde de raad hen eerder te informeren bij veranderingen. De zorg staat voorop, aldus de bestuursvoorzitter: “Zonder hoofdlijnenakkoord en fusie hadden we geen ziekenhuis meer gehad. Daarna geven we ook invulling aan de meer menselijke kant en willen we het personeel zeer serieus nemen. De zorg staat boven de euros.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-