vocapella fotokopieKamerkoor Vocapella bestaat 40 jaar en viert dit met een groots concert in de Oude Kerk op zaterdagmiddag 4 november. In beeld, tekst en muziek komen 40 jaar voorbij. Hoe zij begonnen als enthousiast koortje en zijn uitgegroeid naar het huidige a capella kamerkoor Vocapella van het CKC.

Op zaterdagmiddag 4 november geeft Vocapella onder leiding van Liselet van Gent om 15.30 uur een concert in de Oude Kerk met een bijzonder tintje. Het programma is een afspiegeling van het repertoire: muziek uit de renaissance, barok en romantiek tot hedendaags gecomponeerd werk. Het blokfluitensemble Cantio Ligni verleent ook muzikale medewerking onder leiding van Pauline Schenkelaars.

Kaarten (€7,- per stuk) zijn te bestellen via https://ckc-zoetermeer.nl/evenementen/concerten/ of verkrijgbaar aan de zaal.

De beginjaren

b MG 8780Rond 1981 startten drie enthousiaste studenten van het conservatorium in Den Haag met muziekactiviteiten in Zoetermeer, onder de vleugels van de landelijke Vereniging voor Huismuziek in de Paulusschool aan de Paltelaan. Enkele blokfluitensembles, een klein orkest en een koortje kwam daar wekelijks bijeen. Dát koortje is het begin van Vocapella. Eerst onder leiding van Ed Catijn en na enkele jaren nam Joep Annegarn het stokje over. Rond 1985 kreeg het koor zijn huidige naam en kwam Annelies van Gent voor het koor te staan, terwijl Joep naar de Muziekschool vertrok. Vocapella sloot zich rond 1992 aan bij deze Muziekschool. In de tijd van de Muziekschool en later het CKC heeft Vocapella diverse dirigenten gekend: na Annelies kwamen Ella Dijkhuizen, Wanda de Raadt, Karin de Jong en nu Liselet van Gent.

Repertoire

Het repertoire is nog steeds vooral a capella, dus zonder begeleiding. Maar soms vragen muziekstukken om begeleiding door piano, strijkers of blazers. De pianobegeleiding nam Ronald de Jong vaak op zich. Regelmatig speelden muziekstudenten van het CKC mee bij de uitvoeringen. Het CKC met alle ‘kunst’-scholen in Zoetermeer in één organisatie bood nog meer mogelijkheden. Zo kon Vocapella ook meewerken aan omvangrijker uitvoeringen: destijds Elkerlyck en nog onlangs Kom Terug van Spinvis.

Warm kamerkoor

Vocapella blijkt een standvastig koor te zijn: koorleden blijven jarenlang lid, of komen weer terug om in dit warme kamerkoor mee te zingen. Inmiddels beschikt het koor over een kleine 300 nummers die jaarlijks aangevuld worden met nieuwe werken. Zelfs aan (delen uit) oratoria heeft het koor zich
gewaagd, en dat is bijzonder voor een koor van gemiddeld 25 leden.
Mensen die op tenor- of bashoogte zingen zijn van harte welkom in de Adventskerk (Julianalaan) op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Kom gerust een keer (vrijblijvend) kijken en luisteren en/of gelijk meedoen.

Foto links: repetitie in coronatijd, op afstand 

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-