IMG 0620Sinds dit jaar is de Kadernota veiligheidsbeleid 2023-2026 ‘Voor een veilig Zoetermeer’ van kracht. Over het eerste half jaar laten de misdrijfcijfers een lichte daling zien van 2%. De grootste toename wordt veroorzaakt door meer zakkenrollerij, een afname is te zien in geweldsdelicten.

In totaal registreerde de politie 2.782 misdrijven over de eerste helft van dit jaar. Van drie van de vier High Impact Crimes zijn de aantallen ook gedaald: Geweld (-19%), Straatroof (-22%) en Overvallen (-50%). Het aantal woninginbraken is wel gestegen, met 17%. In de eerste helft van 2023 werd in 58 woningen in Zoetermeer ingebroken.

Digitale criminaliteit

Opmerkelijk is de lichte daling van digitale criminaliteit met 3%. In een tijd van toenemende digitalisering ligt het meer voor de hand dat digitale criminaliteit toeneemt. Fraude met betaalproducten daalde met 43% en identiteitsfraude met 44 %, overige digitale criminaliteit steeg dan weer met 16%. De politie registreert niet apart wat onder ‘overige digitale criminaliteit’ valt.

Zorgen over politiecapaciteit

De formatie van het basisteam Zoetermeer is 182 fte, maar de daadwerkelijke bezetting is 127 fte. Het capaciteitsprobleem bij de politie is reden tot grote zorg, aldus burgemeester Bezuijen, en valt niet makkelijk op te lossen. Bezuijen: “Momenteel is de uitstroom groter dan de instroom. Het probleem is dat we niet genoeg nieuwe agenten binnen kunnen krijgen om op volle capaciteit te komen. Daarnaast verdwijnt er veel ervaring en kennis als politiemensen stoppen of met pensioen gaan. Dit probleem speelt natuurlijk niet alleen bij de politie, maar op veel meer plaatsen en is niet zomaar op te lossen.”

Jeugdoverlast

In absolute getallen is het aantal meldingen van jeugdoverlast het meest afgenomen. Er zijn 125 meldingen minder, meldt de politie. In de eerste helft van 2023 zijn er geen steek- of schietincidenten onder jongeren geweest. Een aantal Zoetermeerse jongeren dat in 2022 in hechtenis zat vanwege betrokkenheid bij zware geweldsincidenten is in de eerste maanden van 2023 uit detentie gekomen. Zij worden begeleid door een re-integratie officier, jeugdreclassering en andere partners en zijn verder niet betrokken geraakt bij problemen.
De aanpak op het Zoetermeerse rivaliserende jeugdnetwerk wordt voortgezet tot eind 2023. Daarna wordt door de Lokale Driehoek besloten of een verlenging noodzakelijk is.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-