eendjes voerenHet verbod op het voeren van dieren in de stad gaat nu gelden in heel Zoetermeer. Gedurende acht weken lag het besluit ter inzage en konden bewoners hierop reageren, de gemeente ontving 80, meest positieve, reacties.


Voeren van dieren zoals eendjes zorgt er vaak voor dat er veel etensresten achter blijven, wat weer ratten aantrekt. Het is nu niet meer toegestaan om in de openbare ruimte (wilde) dieren te voeren. Je eigen hond wat lekkers geven als beloning tijdens een wandeling mag wel.
Vogelvoer ophangen in de eigen tuin kan nog wel, maar de gemeente vraagt bewoners om hierbij te zorgen dat er niet te veel etensresten over blijven. Zo kun je beter een voederbol voor vogels ophangen dan brood op de grond strooien.

“Het voeren van eendjes is vaak goed bedoeld, maar toch is het beter om dit niet te doen. Er blijven vaak brood- en etensresten liggen, of deze komen in het water terecht. Hier komen ongewenste dieren op af, zoals ratten, meeuwen, duiven en ganzen.” licht wethouder Marijke van der Meer toe. “Deze dieren kunnen behoorlijk veel overlast en ongezonde situaties veroorzaken. Ook kan het water door voedselresten vervuild raken.”

Het is daarnaast belangrijk dat wilde dieren zelf op zoek blijven gaan naar eten. Als vogels alleen maar brood eten, krijgen ze veel belangrijke voedingsstoffen niet binnen. Dit zorgt ervoor dat ze eerder ziek worden. Er is het hele jaar door genoeg natuurlijk voedsel voor de dieren te vinden. Het is dus niet nodig om ze te voeren.

Mensen die ondanks het verbod toch dieren voeren binnen de bebouwde kom, worden hierop aangesproken door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en krijgen een waarschuwing. Als dit niet helpt lopen ze kans op een boete.

Bewust worden afval

Dit najaar start een bewustwordingscampagne voor huishoudelijk afval. Het gebruik van de Groente, Fruit en Tuinafval container is hier onderdeel van. Zo zal onder andere de naam wijzigen naar GFT+ E container, waarbij E staat voor etensresten. Zo is het voor inwoners duidelijker dat ook etensresten hierin mogen.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-