DSC00671a wDe voorbije wijnmaand had twee gezichten. Het eerste gedeelte was nazomerachtig terwijl het tweede deel de herfst indook met heel veel regen. Oktober startte met prachtig en voor de tijd van het jaar erg warm weer.

Bij veel zon werd het op de 2e ruim 23 graden en dat was meteen de hoogste temperatuur van de hele maand. Er volgden in de anderhalve week daarna nog 7 warme (20+) en vrij zonnige dagen wat een bijzondere luxe is voor oktober. Fikse regenbuien op de 12e, er viel op die dag bijna 40 mm in onze stad, kondigden een ander weertype aan. Vanaf de 14e raakte ook het kwik in verval.

 

Herfstweer met heel veel en ook vaak regen

Vanaf de 12e viel er vrijwel dagelijks (veel) regen wat ervoor zorgde dat de voorbije wijnmaand in Zoetermeer als extreem nat de boeken ingaat. In onze stad viel namelijk ruim tweemaal de gebruikelijke hoeveelheid neerslag als normaal. Op het officiële landelijke weerstation in De Bilt werd het zelfs de natste oktobermaand uit de hele meetreeks (sinds 1901). Omdat ook de temperatuur zakte, het werd de rest van de maand niet meer dan zo’n 15 graden of kouder, kreeg het weerbeeld een herfstachtig karakter. Opvallend was daarbij dat de bomen en struiken vergeleken met andere jaren lang groen bleven en nog niet veel verkleurden.

 DSC00663a w  DSC00676a w  DSC00683a w

Oktober was extreem nat, maar ook erg warm

DSC00680a wDe tweede herfstmaand eindigde, zoals gezegd, in een waterballet. En hoewel het tweede deel van oktober herfstachtig verliep waren de temperaturen in die periode wel normaal voor die tijd van het jaar. Omdat het eerste deel van de maand erg warm is verlopen, gaat oktober per saldo als ‘erg warm’ de boeken in. Het omgekeerde geldt voor de hoeveelheid zonneschijn. Tot de 19e deed de zon meestal flink mee, maar daarna zagen we hem nauwelijks meer zodat de wijnmaand als ‘somber’ de boeken ingaat.

 

Diepe depressies domineren begin november het weerbeeld

Wie hoopt op een prettige weer-start van de laatste herfstmaand komt van een koude kermis thuis. Vooral in het tweede deel van deze week zorgen krachtige depressies opnieuw voor veel regen en soms ook veel wind. Laten we hopen dat dit soort lagedrukgebieden ons in de loop van de maand links laten liggen. Want november kan vaak ook uitblinken door mooi, verstild weer!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-