Het is hard werken voor de supermarkten om aan alle maatregelen te voldoen en de voorraad op orde te houden. “Maar we merken wel een enorme saamhorigheid bij het personeel”, vertelt Manon Kalkhoven, assistent manager AH XL, “vakkenvullers zijn nu superhelden en worden zeer gewaardeerd!”
Waar het vakkenvullen in een supermarkt vóór de crisis toch vaak gezien werd als een onbelangrijk bijbaantje voor jongeren, is het nu ineens een vitaal beroep. Deze jongens en meisjes zorgen er –samen met vele anderen- dat de supermarkt kan blijven draaien en mensen gewoon hun boodschappen kunnen komen doen.
Manon Kalkhoven: “Wij lieten altijd al onze waardering blijken aan ons personeel, maar het is mooi dat deze waardering nu ook vanuit het publiek komt. Zo kan het zo maar gebeuren dat je als medewerker een bloemetje krijgt van een klant, of fijne reacties omdat je zo goed geholpen hebt!”
Om het winkelen in de supermarkt zo veilig mogelijk te houden wordt er nu ook veel extra personeel ingezet. Zij maken bijvoorbeeld extra vaak schoon in de winkel en letten op de veiligheid. Eén medewerker is de hele dag verantwoordelijk voor de winkelwagentjes. Manon: “Ja, dat is nu echt een dagtaak. Elk wagentje wordt schoongemaakt voor het aan een volgende klant wordt gegeven. Ook de scanners worden na elke klant gereinigd. Je kan wel stellen dat al onze routines veranderen, maar dat is ergens ook wel goed. In plaats van een taak op de automatische piloot te doen, kijken we weer goed naar of het veiliger of efficiënter kan.”
300 wagentjes = 300 klanten
De Albert Heijn in het Stadshart is een ruim opgezette winkel met veel vloeroppervlak. Om te voorkomen dat er continu geteld moet worden hoeveel mensen er in de winkel zijn, is verplicht gesteld dat elke klant een karretje meeneemt. “Er zijn in totaal 300 karretjes beschikbaar, dus als die op zijn weten we dat we aan ons maximum van 300 klanten in de winkel zitten”, vertelt Marion.
Tot nu toe is het niet voorgekomen dat dit maximum bereikt werd, de capaciteit is voldoende. “Veel mensen doen ook alleen hun boodschappen”, aldus Manon, “Maar dit is niet verplicht! Ook kinderen zijn welkom in de winkel, zij hoeven niet zelf een eigen karretje te hebben. Gelukkig heeft onze supermarkt al heel brede paden, dus klanten hebben niet veel problemen met afstand houden.”
Hamsteren afgelopen
Het hamstergedrag van klanten is nu wel weer gestopt, merken ze in de winkel. Veel klanten hebben een extra voorraadje aangelegd en kopen nu weer wat ze deze week nodig hebben. Manon: “De voorraad is nog niet helemaal op orde, maar alle belangrijke producten zijn aanwezig. Misschien is nét de pasta variant die je graag wilde hebben er nu niet, maar er is wel pasta. En groente, fruit, verzorgingsproducten.”
Er wordt in ieder genoeg aangeleverd, verzekert Manon: “Het was een hele inhaalslag om de winkel weer te vullen na de eerste coronamaatregelen, maar dat gaat nu weer een stuk beter. Er zijn genoeg opties voor de inkoop van producten, maar dat hoeven we gelukkig niet per winkel te regelen, dat gaat centraal voor alle Albert Heijn winkels!”
Veilig winkelen
De eerste maatregel die op valt als je de supermarkt binnen loopt, is het net schoongemaakte wagentje dat de klant uitgereikt krijgt van een medewerker. Maar daarnaast zijn nog meer maatregelen genomen. Alle medewerkers hebben gekleurde hesjes aan met ‘1,5 meter afstand’. Zo zijn er voor de toonbanken lijnen geplakt die een veilige afstand aangeven. De kassières worden extra beschermd door een plexiglas plaat bij de kassa. Ook betalen klanten zoveel mogelijk met pin, zodat minder geld hoeft te worden uitgewisseld. Om dezelfde reden zijn er tijdelijk geen zegels en acties meer.