In de nieuwe Cultuurvisie 2030 is geen plaats meer voor het Cultuurfonds. De Cultuurvisie gaat inzetten op drie hoofdlijnen: een stabiele basis, meer zekerheid voor het middensegment en kansen voor initiatieven uit de wijken.
Wethouder van Cultuur, Robin Paalvast: “We hebben de afgelopen jaren eerst de basis in orde gemaakt, de 6 basisvoorzieningen in de stad hebben goede gebouwen en kunnen hiermee vooruit. Nu wordt het tijd om het aanbod te versterken.” Via een samenspraaktraject met de culturele organisaties in Zoetermeer is de nieuwe Cultuurvisie samengesteld.
De 6 culturele basisvoorzieningen, Stadstheater, De Boerderij, bibliotheek, Terra Art Projects, museum De Voorde en CKC, krijgen in de nieuwe cultuurvisie een meerjarige subsidie en daarmee meer zekerheid over het budget. Het middensegment dat daaronder zit krijgt ook meer zekerheid in het nieuwe systeem. In plaats van losse subsidies per project krijgen zij vanaf volgend jaar jaarsubsidies. In dit middensegment vallen bijvoorbeeld Storytellers en het Ebony Ensemble.
Kleine initiatieven uit de wijken kunnen straks terecht bij de cultuurcoaches, die goed kunnen inspelen op wat er in de wijk gebeurt. Dit past goed bij het wijkgericht werken en moet heel laagdrempelig worden.
Cultuurfonds stopt
Het Zoetermeerse Cultuurfonds, dat drie jaar geleden werd opgericht met een budget van €150.000 per jaar, zal door de gemeente niet meer gefinancierd worden. Het fonds is niet meer nodig volgens wethouder Paalvast, omdat het nu slechts een doorgeefluik is van subsidie van de gemeente. De eerste drie jaar heeft Fonds 1818 het Cultuurfonds ondersteund en de subsidie verdubbeld tot 3 ton, maar deze steun houdt na drie jaar op. “Het was de bedoeling dat het Cultuurfonds zelf op zoek zou gaan naar extra inkomsten”, aldus Paalvast, “en via het bedrijfsleven zelf geld zou aantrekken. Maar dit is niet gelukt. Het Cultuurfonds heeft de afgelopen jaren goed werk gedaan, maar het geld kan beter rechtstreeks naar de cultuursector.”
Het Cultuurfonds reageert hierop als volgt: “Wij hebben veel geïnvesteerd in samenwerkingen met het bedrijfsleven en businessclubs. Daar beginnen we nu de vruchten van te plukken. Dit soort financiering heeft tijd nodig en voor een jonge organisatie als het Cultuurfonds is het vertrouwen er niet zomaar. Nu we een vaste waarde in Zoetermeer zijn en de eerste resultaten komen, wordt al onze vooruitgang gesaboteerd door de wethouder. Nu wil niemand meer doneren aan een organisatie die misschien afgeschaft gaat worden.”
In de hoofdlijnen van de Cultuurvisie 2030 wordt maar één klein zinnetje gewijd aan het afschaffen van het Cultuurfonds. Toch is het fonds bij het opstellen van de nieuwe visie nauw betrokken. Paalvast: “Het Cultuurfonds speelt nu een beetje de vermoorde onschuld en doen alsof ze verrast werden door dit nieuws, maar we hebben ze bij het hele proces nauw betrokken. Ik kan natuurlijk goed begrijpen dat ze niet blij zijn, ze hebben hun stinkende best gedaan de afgelopen jaren. Maar we hebben hen onze beweegredenen duidelijk laten weten.”
Reactie op: "Vermoorde onschuld"
Cultuurmakelaar Sven Ruggenberg zegt hierover: “We hebben 1,5 jaar lang meegepraat en nooit is afschaffing besproken met de sector. Eind februari hebben wij onze toekomstvisie ingediend bij de gemeente. Op 10 maart, twee dagen voordat de gemeente het beleid zou presenteren werd ons meegedeeld dat ons fonds geen geld meer gaat krijgen. Naar mijn idee zijn de redenen hiervoor louter financieel en doen ze geen recht aan de successen die wij hebben geboekt. Ik vind dat je zo niet met elkaar om kan gaan en ben van mening dat als iemand hier de vermoorde onschuld speelt, dan is dat wethouder Paalvast.”
Samenspraak Cultuurvisie
Op 12 maart zouden de hoofdlijnen van de cultuurvisies gepresenteerd worden tijdens een bijeenkomst. Vanwege de coronamaatregelen is deze bijeenkomst afgelast. De presentatie van deze bijeenkomst is wel in te zien op doemee.zoetermeer.nl/lopende+projecten/cultuur+in+zoetermeer
Tot 19 april kan nog worden gereageerd op het voorstel voor de nieuwe Cultuurvisie, daarna zal de gemeenteraad hier over beslissen. Wanneer dat precies zal zijn, is nu nog niet bekend, door de coronacrisis. De Cultuurvisie kan nog worden aangepast, naar aanleiding van de samenspraak. Reageren op de nieuwe Cultuurvisie 2030 kan op: