Na een stralend slot van maart ging april op dezelfde zonnige voet verder. Het grootste deel van de maand was de hemel in Zoetermeer strakblauw. Regen viel er nauwelijks waardoor er ook in onze stad weer sprake begint te zijn van droogte.
De voorbije 2e lentemaand blonk dus uit in zonnegoud waardoor het de op een na zonnigste april ooit werd. Dit bracht overdag meerdere warme perioden met zich mee hoewel het ook fris kon zijn door een soms felle oostenwind. We konden in Zoetermeer maar liefst negen warme dagen (20+) op ons conto schrijven en dat ligt ver boven wat normaal is voor april. Een zomerse dag hadden we nog niet want ruim 24 graden op de 8e was het maximum voor april. Al met al valt de grasmaand als ‘warm’ te typeren.
Wat vooral opviel was dat het uitspansel erg schoon en helder was; dit hield zeker ook verband met het Coronavirus waardoor vliegverkeer vrijwel afwezig was. De heldere dagen zorgden s’ nachts wel voor flinke afkoeling. Zo waren beschutte plekken in de stad en weilanden rondom Zoetermeer s’ ochtends vroeg een paar maal berijpt.
Opnieuw een droogteperiode
Net als 2018 en 2019 had april een gortdroog karakter. Er is maar een millimeter of 10 regen gevallen (vooral op de laatste 2 dagen) tegen normaal ruim 40 mm. Hoewel in de loop van april zowat alle struiken en bomen supersnel helemaal groen werden, werd de grond juist heel vaal, keihard en stoffig. Natuurlijk speelt hier de droogte een rol maar ook de vaak felle, droge wind werkte dat in de hand. Een andere oorzaak ligt in het feit dat we een vrijwel vorstloos winterseizoen hadden: vorst zorgt voor verkruimeling van de bodemstructuur en die bleef nu dus uit.
Mei begint wisselvallig maar wordt daarna weer droog
Tot aan Dodenherdenking (4 mei) wordt het enigszins instabiele weer van eind april voortgezet met een mix van zon, wolkenvelden, af en toe buien en een normale temperatuur voor begin mei. Daarna lijkt het weer-regime dat april grotendeels domineerde, hersteld te worden. Dus hogedrukgebieden in de buurt met meer zon en droog weer. De wind komt dan in eerste instantie uit het noord(oost)en waardoor het dan aan de koele kant is. Maar wie weet warmt mei later op en krijgen we, net als in 2018, een heuse zomerse 3e lentemaand!
Tekst en foto’s: Rob Oele