Afgelopen juni bood een wisselend weerbeeld en in lijn met de klimaatverandering zagen we deze maand in Zoetermeer grote extremen. In onze regio viel namelijk zeer veel neerslag maar dat weerhield de rozenmaand er niet van warm en zonnig te worden.
De eerste zomermaand begon met veel zon en temperaturen van ruim boven de 20 graden. Maar vanaf de 4e juni brak een onbestendige periode aan met regelmatig heftige buien en lagere temperaturen. In de ruim twee weken daarop viel er tegen de 100 mm regen in onze stad met soms tropische buien. Dat was al een stuk meer dan wat juni normaal aan regen brengt. Opvallend waren toen al grote lokale verschillen in neerslag in onze stad. Maar in de week rond en na de langste dag (21 juni) brak de hoogzomer uit met elke dag veel zon en zomerse dagen.
Op 27 juni bracht onweer een nieuwe weeromslag. ‘s Avonds ging het helemaal los met onweer in vooral de noordoostkant van onze stad: daar, en in Benthuizen viel in een half uur tijd maar liefst 25 tot 30 mm. Zo groeide (noordoost) Zoetermeer uit tot de op één na natste plek van Nederland in de voorbije rozenmaand. Uiteindelijk viel in onze regio tussen de ongeveer 100 en 180 mm en dat is gemiddeld tweemaal zoveel als normaal.
Juni eindigt koel maar was warm en zonnig
Het is tekenend voor het nieuwe klimaat dat juni ondanks zoveel regenval zonnig en warm was. Na een warm begin duikelde het kwik vanaf 4 juni rap naar beneden. Op 5 juni werd het zelfs niet warmer dan ruim 12 graden en dat is wel heel erg fris voor de eerste zomermaand. Daarna werd het stap voor stap warmer en op 26 juni konden we zelfs de eerste (en enige) tropische dag in onze stad noteren. De laatste paar dagen waren erg onbestendig en winderig. Ondanks de nattigheid liet de zon ons bepaald niet in de steek: hij scheen ruim meer dan normaal.
Voorlopig geen zomerweer
Juli gaat de eerste dagen op dezelfde voet verder als waar juni eindigde, namelijk met wisselvallig en relatief koel weer. Regelmatig valt er ook regen en haalt de wind fiks uit. Na een zeer zonnig voorjaar en een warme juni doen we nu dus een stap terug. Maar wie weet herpakt juli zich later weer, hoewel een ‘superzomer’ zoals die van 2018 en 2019 er voor 2020 niet meer in lijkt te zitten. Of komt er toch nog een tropische verrassing?
Tekst en foto’s: Rob Oele