videogame museum 3Het Nationaal Videogame Museum kan met wat aanpassingen vanaf 1 augustus weer  bezoekers ontvangen. Het Nationaal Videogame Museum gebruikte de gedwongen sluiting vanwege corona voor een grote verbouwing van het museum.

Lidy de Leeuw, medewerker marketing Nationaal Videogame Museum: "We moesten door corona gedwongen dicht en hebben die tijd gebruikt om het hele museum eens goed aan te pakken! We hebben het museum anders ingedeeld en geven nu ook veel meer informatie over de geschiedenis van het gamen."

De sfeerkamers, die de ontwikkeling van het gamen sinds de jaren '70 laten zien, hebben een flinke upgrade gekregen. Er wordt niet alleen meer informatie gegeven over de tijdsperiodes, de hele aankleding van de sfeerkamers is ook zo dat je echt een andere tijd binnenstapt. "Voor onze oudere bezoekers zal dit zeker een nostalgisch gevoel oproepen", vertelt Lidy, "terwijl de jongere generatie zich met open mond zal verbazen over de ouderwetse games die hun ouders vroeger speelden!" Vrijwel alle games, ook in de sfeerkamers, zijn te bespelen in het museum. Wie dus met zijn of haar zoon een ouderwets potje Pacman wil spelen is van harte welkom in het museum.

videogame museum 1Meer ruimte voor games

Op de playground zelf, waar tientallen Arcadekasten staan te wachten op de bezoekers, is ook meer ruimte gekomen. De opslag en ruimte voor technische dienst is verplaatst naar de benedenverdieping, waardoor het museum 150 m2 extra ruimte heeft gecreĆ«erd voor de bezoekers. Er staan nu rond de 300 speelbare machines klaar in het Videogame Museum, waaronder een aantal heel bijzondere exemplaren. Frans van Egmond, technische dienst: "We hebben onlangs een originele 'Pong' machine op de kop getikt, de Ć”llereerste game ooit! Hier zit nog niet eens een processor in, alles werkt mechanisch en via printplaten. Ook een hele bijzondere is de mogelijkheid om met 4 spelers tegelijk een racespel te kunnen doen. Dat vind je eigenlijk nergens anders!"

Alle machines zijn weer gecheckt en nagekeken. Frans: "We hadden nu de tijd om alles goed na te lopen en overal defecte lampjes en kleine onderdelen te vervangen. Het grote voordeel van het Videogame Museum is dat we een enorme voorraad van 'oude kasten' hebben. Die werken niet allemaal meer, maar zo hebben we wel vrijwel altijd een ontbrekend onderdeeltje voor handen. De onderdelen van deze kasten kan je niet meer kopen, omdat ze al heel lang niet meer gemaakt worden. Het is soms dus echt hard zoeken als er iets kapot gaat!"

 

Tijdslots

videogame museum 1Het museum zal gaan werken met tijdslots van 2 uur om overzicht te kunnen houden over het maximaal aantal bezoekers. Bezoekers wordt ook gevraagd om vooraf online te reserveren. Ook worden de arcadekasten, die door de bezoekers gebruikt worden, elke dag grondig gereinigd en is er bij de kasten extra desinfectiemiddel beschikbaar. In het museum geldt een vaste looproute, zodat bezoekers de 1,5 meter afstand gemakkelijk kunnen aanhouden.

Lidy: "We laten de verantwoordelijkheid over het afstand houden verder aan de bezoekers", aldus Lidy, "We hebben natuurlijk te maken met families, die geen afstand hoeven te houden en met kinderen onder de 13 jaar, waarvoor de afstandregel ook niet geldt. Voor ons als museum is het dan niet te doen om die afstand te bewaken, maar we gaan ervan uit dat mensen daar zelf hun verantwoordelijkheid in pakken. Het museum biedt plaats genoeg met de 100 man die we tegelijk mogen ontvangen!"

-advertenties-

-goede doel-