Wethouder Jan Iedema van onderwijs noemt het gedwongen sluiten van MAVO Zoetermeer ‘heel zuur voor alle betrokkenen’ maar zegt met de rug tegen de muur te staan en weinig te kunnen doen. ”De gemeente is verantwoordelijk voor de schoolgebouwen, wij hebben geen invloed op de invulling van het onderwijs”.
Maandag werd in de commissievergadering van de gemeenteraad gediscussieerd over de voorgenomen fusie van de SSVOZ, de stichting waaronder MAVO Zoetermeer, het Picasso, het Beroepscollege en Praktijkonderwijs valt, met Lucas Onderwijs. De SSVOZ staat op de rand van een faillissement, door teruglopende leerlingenaantallen en tegenvallers. “Als we niets doen staan er 1500 leerlingen op straat”, aldus Iedema, “Dat is geen optie. Dit voorstel is niet ideaal, maar wel het hoogst haalbare.”
In het huidige voorstel dragen Lucas Onderwijs en de gemeente Zoetermeer ieder de helft van de benodigde investeringen, totaal 6 miljoen. In deze plannen blijft Picasso zoals het is, krijgt het Beroepscollege vervroegde nieuwbouw, gaat het Praktijkonderwijs terug naar de locatie aan de Paltelaan en wordt MAVO Zoetermeer opgeheven. De leerlingen van MAVO zouden dan naar andere middelbare scholen in Zoetermeer kunnen.
Geen plaats voor MAVO
In het voorstel van Lucas Onderwijs is geen plaats voor de MAVO als zelfstandige school. Wethouder Iedema: “Dat is een hele zure oplossing voor de 140 leerlingen van deze school die het hier ontzettend naar hun zin hebben.”
Het is niet haalbaar om van MAVO Zoetermeer een zelfstandige school te maken vanwege de kleinschaligheid van het onderwijs. Met kleinere klassen en meer begeleiding heb je nu eenmaal meer leraren nodig dan voor flexibel onderwijs waarbij meer zelfstandigheid van de leerlingen wordt gevraagd. Iedema: “Een zelfstandige school is haalbaar vanaf 500 leerlingen. Het is niet te verwachten dat een aparte mavo in Zoetermeer dat leerlingenaantal kan halen.”
Iedema: “In mijn hart ben ik het helemaal eens met iedereen die pleit voor het behoud van MAVO. Het is een school met heel goed onderwijs, juist door de begeleiding en de kleine klassen. Maar het alternatief is dat alle 1500 leerlingen geen school meer hebben.”
Bestaansrecht van MAVO
Vanuit de gemeenteraad werden er veel vragen gesteld over een bestaansrecht van MAVO Zoetermeer in enigerlei vorm. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn om de MAVO onder te brengen in het pand van Picasso, maar wel door te laten gaan met het huidige schoolsysteem: veel begeleiding, structuur en kleine klassen. Ook de raadsleden voelden zich onder druk gezet door de snelheid waarmee nu beslissingen moeten worden genomen.
Ook werd in de commissievergadering gesproken over de intentie om het vmbo in Zoetermeer onder te brengen in een 'Beroepencampus', waarbij ook wordt samengewerkt met het mbo Rijnland. Deze intentieverklaring is al van enige tijd geleden, maar is nog geen duidelijk plan om de Beroepencampus vorm te geven. Er loopt op dit moment een onderzoek naar de mogelijkheden van de campus.
Praktijk terug naar oude gebouw
In de visie van Lucas moet het Praktijkonderwijs een apart gebouw krijgen, zij willen dit niet combineren met het vmbo. Dit zou betekenen dat het Praktijkonderwijs weer terug moet naar hun ‘oude’ locatie aan de Paltelaan, het gebouw waar nu MAVO Zoetermeer in zit.
Het Praktijkonderwijs is juist met ingang van het schooljaar 2019-2020 verhuisd naar het pand van het Beroepscollege. Zij kunnen daar gezamenlijk gebruik maken van de praktijklokalen en de boerderij met stallen. Praktijkleerlingen hebben hun eigen afdeling binnen het Beroepscollege, met een eigen ingang.
Instemmen of niet
Stemt de raad niet in met de voorgenomen fusie tussen de twee schoolbesturen, dan rest er niets dan een faillissement voor de SSVOZ. Iedema: “In dat geval worden we waarschijnlijk gedwongen de SSVOZ op te knippen in delen en moeten we in allerijl oplossingen gaan zoeken voor de 1500 leerlingen. We hebben weinig tijd door de druk van het faillissement.”
De Zoetermeerse gemeenteraad neemt maandag 12 oktober in de raadsvergadering een besluit over de fusie. Dan kunnen er door de partijen ook amendementen, wijzigingen, ingediend worden op het collegevoorstel.