De gemeente Zoetermeer heeft de capaciteit voor Wmo aanvragen al structureel verhoogd, maar dit blijkt nog steeds onvoldoende om het gestegen aantal meldingen bij te kunnen houden. Het is een landelijk beeld, veel gemeenten kampen met tekorten en achterstand op Wmo.
Wethouder Ter Laak schrijft aan de raadsleden: ”Er moet structureel budget bij of er moet iets wezenlijk veranderen in de Wmo wetgeving.” Zij vindt dat gemeenten meer vrijheid moeten krijgen om Wmo meldingen te beoordelen. De actie ‘raden in verzet’ vraagt onder andere hiervoor aandacht bij het Rijk.
Binnen de huidige Wmo wetgeving heeft de gemeente niet of nauwelijks mogelijkheden om te sturen op het aantal inwoners dat een beroep doet op de Wmo. De gemeente gaat inzetten op preventieve projecten, zoals bijvoorbeeld powerfull ageing, een programma dat bestaat uit een specifiek trainingsaanbod dat het fysiek functioneren en daarmee de zelfredzaamheid van ouderen positief beïnvloedt. De ouderen hoeven dan minder vaak een beroep te doen op de Wmo. Ook wordt gekeken hoe de werkdruk van de Wmo verlicht kan worden. Ter Laak: “Binnen de grenzen van wat mogelijk is, wordt al zo veel mogelijk gedaan.”