Voor doven en slechthorenden is communicatie nu extra lastig: door het dragen van een mondkapje zijn mensen lastiger te verstaan én kan niet afgelezen worden wat er gezegd wordt. Slechthorenden vragen daarom aan mensen om het mondkapje tijdens een gesprek tijdelijk even af te zetten.
Liplezen en mimiek is een belangrijk onderdeel van de communicatie voor doven en slechthorenden, dit valt allemaal weg bij het dragen van een mondmasker. Om te voorkomen dat communicatie helemaal onmogelijk wordt, vragen doven en slechthorenden om, als dat kan, het mondkapje even af te doen tijdens een gesprek, zodat zij weer kunnen zien wat er gezegd wordt. Soms wordt gebruik gemaakt van een klein logo, met hoorapparaat, om aan te geven dat iemand slechthorend is.
Charissa Bol, WeZoDo: “Het is wel belangrijk dat doven herkenbaar worden. Nu zeker met NGT erkenning!”
Gebarentaal erkend
Stichting WeZoDo, Welzijn en Zorg Doven, is blij met de erkenning eerder deze week van NGT, Nederlandse Gebarentaal als officiële Nederlandse taal. Door deze erkenning worden er vaker gebarentolken ingezet op officiële gebeurtenissen, zoals ook al te zien is bij de persconferenties over corona.
De gemeente Zoetermeer kon nog niet aangeven wat de erkenning voor Zoetermeer precies gaat betekenen. Wel zijn zij al geruime tijd bezig met betere toegankelijkheid voor doven en slechthorenden. Zo is de raadsvergadering, die altijd online te volgen is, sinds kort ook terug te kijken met ondertiteling.