Ichthuskerk_buitenzijde

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maandde structuralistische Ichthuskerk aan de Parkdreef 258 in Seghwaert.

ichthuskerk torenDe kerk is met recht een unicum in Zoetermeer te noemen, deze protestantse kerk met een structuralistische bouw uit 1981. Opdrachtgever was indertijd de Hervormde Gemeente Zoetermeer. Het ontwerp kwam van architect Bert Verdonk van architectenbureau Verdonk BV en Huurman.
Tussen 2012 en 2014 is de kerk verbouwd door architectenbureau Meijer & Van Eerden. Aan de buitenkant is van deze verbouwing niets te zien met uitzondering van de vergroting van de hoofdentree. Binnen is er veel meer licht gebracht.

 

Aaneenschakeling van achthoeken

De Ichthuskerk is een gebouw van witte baksteen, met dragende constructieve achtkantige betonnen pijlers die duidelijk in het zicht gelaten zijn. De smalle verticale raampartijen, doorlopend tot de vloer, zijn gevat in donkerblauwe kozijnen. Gele kapjes ter hoogte van de daklijst markeren de regenpijpen en zorgen voor een vrolijk kleuraccent. Rode handgrepen in het interieur zorgen voor een tweede helder kleuraccent in het witte gebouw.
De terugkerende achthoekige vorm is de basis van de kerk die uit een aaneenschakeling van achthoekige bouwvolumes bestaat. Het aaneenschakelen van volumes is een kenmerk van het structuralisme. De eigenlijke kerkzaal is van buitenaf niet heel duidelijk waar te nemen.

Zowel links als rechts van de entree, onder de klokkentoren die bestaat uit drie achthoekige op elkaar gestapelde steunpilaren, bevinden zich verschillende bijruimten en de kerkzaal. Na de verbouwing bevindt zich naar rechts de toegang tot de kerkzaal die een stuk lichter en ruimer is geworden. De vurenhouten vakwerkconstructie is warm en robuust, het plafond is overal afgetimmerd en wit gemaakt (het plafond bestond eerst uit houten balken met donkergroen dakbeschot). Om een nagalm tegen te gaan zijn zogenaamde baffles gemaakt van steenwol. Deze zijn in een passend patroon aan het plafond opgehangen.

 

                  ichthuskerk plattegrond

 

Stenen met vissen

De oorspronkelijke grindvloer is vervangen door een lichte linoleumvloer en de vaste houten kerkbanken zijn vervangen door losse stoelen. Het achtkantige betonnen doopvont, dat zich vroeger in het liturgisch centrum bevond, is met de grindvloer verwijderd. Een nieuw doopvont staat nu in een centrale achthoek, tevens de entree van de kerkzaal.

Mooie details zijn de zogenaamde strooistenen van Belgisch hardsteen waarin in een staand formaat een vis in reliëf is aangebracht. Deze stenen bevinden zich laag op ‘handhoogte’ in de muren van de kerkzaal en gangen. Ichthus is het Griekse woord voor ‘vis’.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

Tekst: Simone Langeveld
Foto’s: Fred Haasnoot
Tekening: Architectenbureau Meijer & Van Eerden
Met dank aan Fred Haasnoot en Gerard Jansen voor hun tijd en enthousiaste verhalen.

-advertenties-

-goede doel-