DSC01732a wOndanks een kil slot was de laatste herfstmaand per saldo erg zacht. Over het algemeen was het rustig weer waarbij de zon vaak scheen en er niet veel regen viel. In de eerste twee dagen van de voorbije maand werd warme lucht uit het verre zuiden aangevoerd.

Ondanks een gesloten wolkendek piekte op de 2e november het kwik naar bijna 19 graden in onze stad; dit was des te bijzonderder omdat dit heel vroeg in de ochtend (het was nog donker) gebeurde. Hierna klaarde het op en werden we verwend met ongeveer een week lang zonnig weer. Er was daarbij weinig wind en met temperaturen rond de 14 graden leek het wel een ‘novemberlente’! Terrasweer zou je dus zeggen ware het niet dat die door de tweede coronagolf weer gesloten waren.

 

November was naast zacht ook erg droog en zonnig

DSC01715a wNa de ‘lente’ viel er vooral op de 12e en 14e aardig wat regen. Geleidelijk aan begon ook het kwik te dalen, eerst naar normale waarden en aan het slot van de maand naar temperaturen die zelfs beneden het normale niveau voor eind november lagen. Op 29 november werd het zodoende niet warmer dan een graad of 4. En in de nacht erop vroor het in Zoetermeer een graadje. Buurttuin Zoete Aarde registreerde aan de grond bijna -3 graden. Op veel plaatsen in Nederland was het zelfs de koudste nacht van heel 2020 (tot nu toe) en dat zegt vooral veel over de warme winter van 2019/2020.

De slotdag bracht nog aardig wat water in de regenmeters maar dat kon niet verhinderen dat de slachtmaand in zijn geheel als ‘te droog’ uitviel. En vooral de vele zonuren tijdens de ‘novemberlente’ bezorgden de voorbije maand het predicaat ‘zeer zonnig’. De wind hield zich meestal gedeisd en een najaarsstorm bleef dan ook uit.

 

 DSC01709a w  DSC01712a w

December begint met normale temperaturen

De eerste wintermaand start met somber weer, af en toe regen en in de tweede helft van de eerste week vrij veel wind. De temperaturen bewegen zich na een zachte eerste decemberdag op het niveau van wat je normaliter in deze periode van het jaar kunt verwachten, te weten een graad of 6. Vriezen doet het vooralsnog niet. Koudere lucht is niet ver weg (ten oosten en noorden van ons) en wie weet maakt die later een opmars onze richting op. Het zou wat zijn als we eindelijk weer eens een decemberwinter zouden krijgen! Zeker na vorig jaar toen december bijzonder zacht uitviel.

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-