alkemadehof binnenhof

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de Van Alkemadehof door Groosman en partners.

Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de ‘nul op de meter woningen’ met bijzonder reliëf in het metselwerk Van Alkemadehof in Palenstein.

In de wijk Palenstein is een grootschalige herstructurering aan de gang. Een van de nieuwe projecten met koopwoningen is de Van Alkemadehof. In de verkoop heette het project Asseliershof en het is opgeleverd eind 2018. De 21 eengezinswoningen zijn ontworpen door Groosman en partners.

 

alkemadehof voorgevelNul-op-de-meter

Palenstein is de eerste wijk in Zoetermeer waar gekeken wordt welke alternatieven er zijn voor aardgas. De woningen aan de Van Alkemadehof wekken net zoveel energie op als ze verbruiken. Ze hebben een optimale bezonning aan de achterzijde, waardoor de opbrengst van de PV-panelen voldoende is om ze als nul-op-de-meter woningen (NOM) aan te kunnen bieden.

 

Wonen rond een binnenhof

Het plan maakt optimaal gebruik van de kracht van de locatie. Belangrijkste kenmerk is de groene uitstraling. Het Van Alkemadehof ligt aan het eind van de groene ader die door Palenstein slingert. Alle woningen zijn met hun voorgevel georiënteerd op de mooie singel en liggen rond een gemeenschappelijke binnenhof. Hier kunnen bewoners elkaar ontmoeten en kinderen spelen. Het adoptiegroen wordt door de bewoners gezamenlijk ingericht en onderhouden.

  

 alkemadehof metselwerk  alkemadehof singel

 

 Grote keuzevrijheid voor de kopers

Het plan is vormgegeven via uitgebreide participatie met de gemeente en buurtbewoners. Voor toekomstige bewoners was er veel keuzevrijheid. Zij konden meedenken over de indeling, grootte en uitstraling van de woning. Aan de gevel is niet direct af te lezen dat bewoners een grote keuzevrijheid hadden. Het totaal straalt eenheid uit. Groosman bedacht hiervoor een aantal architectonische spelregels. Er zijn zones aangewezen binnen een heldere structuur waar deze variatie kan optreden.

 

Bijzonder reliëf in het metselwerk

De ingetogen architectuur wordt verrijkt door de zorgvuldige detaillering van de betonbanden, de grote betonplaten met huisnummers en vooral door het bijzondere metselwerk. Niet alleen liggen sommige delen van de muur verder terug of steken uit, ook de prachtig gemêleerde bakstenen zelf komen naar voren in een onregelmatig patroon. Bij de ene woning veel meer dan bij de andere. Dit reliëf zorgt voor een levendige schaduwwerking op de gevel.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

 

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

Tekst en foto’s: Judith Schotanus

-advertenties-

-goede doel-