20200930Burgmeester zm 12De gemeente Zoetermeer wil samen met de politie en andere veiligheidspartners ondermijnende criminaliteit in de stad tegengaan. Het gaat hierbij om verschillende vormen van fraude, witwassen van geld en handel in drugs.

Burgemeester Michel Bezuijen roept inwoners en ondernemers, de ogen en oren van de stad, op om signalen te herkennen en te melden. Burgemeester Bezuijen: “We delen het ondermijningsbeeld met onze inwoners en ondernemers, omdat we hun hulp nodig hebben. Zij kennen hun buurt het beste en voelen of zien wanneer er iets niet in de haak is. Zo ontmantelden we onlangs een drugslab aan de Kryptonstraat na een melding van een inwoner.”

 

Wat is ondermijning?

Bij ondermijnende criminaliteit mengt de onderwereld zich met de bovenwereld. Uit het beeld van ondermijning in Zoetermeer, gemaakt door het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC), blijkt dat in Zoetermeer ondermijnende criminaliteit in verschillende vormen voorkomt. Burgemeester Bezuijen: “Ondermijnende criminaliteit is niet altijd zichtbaar. Denk aan een autobedrijf op een bedrijventerrein dat geld witwast door flink meer omzet op te geven dan het daadwerkelijk maakt. Of een stadsgenoot die zich inschrijft op een adres, maar er niet woont en zo illegaal een uitkering krijgt. Een zorgaanbieder die persoonsgebonden budgetten aanvraagt, maar de zorg niet of nauwelijks levert. Een beautysalon, die de medewerkers uitbuit, door ze veel en zonder pauzes, tegen een laag loon laten werken. Situaties die volstrekt onacceptabel zijn. Daarom zetten we hier samen met onze veiligheidspartners flink op in.” Signalen van ondermijning zijn te vinden op www.zoetermeer.nl/ondermijning.  Hier is ook het ondermijningsbeeld van Zoetermeer te vinden.

 

In actie

De komende tijd voert de gemeente samen met politie en andere partners gerichte controles uit om ondermijning tegen te gaan. De controles op bedrijventerreinen en op de horeca worden vergroot. Ook worden er meer controles uitgevoerd om zorgfraude en woon- en adresfraude tegen te gaan. Medewerkers van de gemeente worden getraind om signalen van ondermijning te herkennen.

 

Signaleren en melden

De gemeente vraagt inwoners en ondernemers signalen van ondermijning te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.meldmisdaadanoniem.nl

-advertenties-

-goede doel-