buitenles2Nicole Sudibyo, eigenaar van de Zoetermeerse dansschool Danspodium ‘Pas de Deux’ wil duidelijkheid over wanneer zij de danslessen weer kunnen hervatten. Diverse sectoren weten al waar ze aan toe zijn, maar dansscholen verkeren nog in grote onzekerheid wanneer zij weer van start mogen.

Valt dans onder cultuur, dan mogen dansscholen per 1 juni dertig mensen ontvangen. Valt dans onder sport, dan blijven ze vooralsnog tot 1 september gesloten. Nicole zegt het nog niet te weten, want de danssector wordt nergens genoemd in het overzicht van versoepelingen. "Professionele dansers mogen al wel repeteren mits ze 1,5 meter afstand houden. Zij hoeven zelfs niet tot 1 juni te wachten. Het is niet uit te leggen aan onze leerlingen die wekelijks voor hun plezier dansen. Ze bewegen immers toch een stuk minder intensief dan de beroepsdansers. Dan is er ook minder risico op verspreiding. En in de dansschool zijn alle soorten dans terug te brengen tot matig intensief bewegen" stelt de dansdocent.

 

Wel dansen op school, niet in de dansschool?

buitenles3Het landelijke beleid voor kinderen tot 12 jaar is nog onduidelijker. Zij mogen in de kinderopvang, op school en op de BSO al wel binnen dansen, maar nog niet in hun eigen dansstudio onder leiding van de dansdocent. Omdat er al wel buiten gedanst mag worden krijgen de kinderen bij Dansschool Danspodium ‘Pas de Deux’ nu buiten dansles. “Buiten op het Nicolaasplein kunnen leerlingen t/m 18 jaar met voldoende afstand dansen. De andere lessen gaan via Zoom. De reacties van onze leerlingen zijn positief. Maar liever geven we natuurlijk in het CKC&partners gebouw zelf les. In een van onze goed geventileerde studio’s. Buiten dansen is verre van ideaal”. Het probleem voor de dansschool is ook dat het CKC&partners-gebouw, waarin zij lesgeven, onder de culturele sector valt. Vanaf 1 juni mag dit multi-disciplinaire gebouw weer open, maar er mogen niet meer dan 30 mensen in het hele gebouw.

 

Dansles veiliger dan boodschappen doen

Samen, op gepaste afstand een dansles volgen is volgens Nicole veiliger dan boodschappen doen. Nicole is niet de enige met vraagtekens over de situatie: ruim 1500 andere dansprofessionals sloten zich inmiddels aan bij de nieuwe alliantie Dansondernemers Nederland. “Dat is het enige voordeel aan deze situatie. Door de coronacrisis zijn alle dansschooleigenaren eindelijk verenigd, ongeacht de dansstijl waarin wij lesgeven.” De dansondernemers overhandigden op 11 mei het Basisprotocol Dans aan de ministeries van VWS, OCW en EZK. Met dit protocol kan er vanaf 1 juni veilig lesgegeven worden aan kinderen, volwassenen en paren. “We willen nu snel groen licht om open te gaan” aldus Nicole.

Nicole vindt dat zowel dansen voor kinderen als voor volwassenen weer toegestaan moet worden. “We staan klaar om de lessen van buiten weer naar binnen te verplaatsen. Al kunnen er minder leerlingen tegelijk les krijgen, we hebben heel veel zin om weer de studio in te gaan. Uiteraard met gepaste afstand. Ik zal er alles aan doen om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.”

-advertenties-

-goede doel-