corona 5093366 1280Sporten voor volwassenen is door de verscherpte coronamaatregelen beperkt, maar bij sommige verenigingen en sportclubs tóch mogelijk. De voetbalclubs in Zoetermeer hebben ervoor gekozen om alle 18+ sport te annuleren, maar hockey, tennis, atletiek en volleybal kunnen bijvoorbeeld wél doorgaan.

Alle Zoetermeerse voetbalclubs liggen nu stil, voorzitter Jules Lieveld van SV Oosterheem: “Op een veld kun je met 4 groepjes van 4 spelers trainen, dan moeten ze wel allemaal afstand houden. Dit zijn er maar 16 per veld, vandaar dat we ervoor hebben gekozen om alle trainingen voor 18 plus stil te leggen. Organisatorisch is het niet te doen om zo te trainen.” Volgende week hebben de voetbalclubs overleg over de mogelijkheden en de maatregelen.
Andere sportverenigingen en clubs hebben ervoor gekozen om wél open te blijven voor 18+ sport en te trainen volgens de mogelijkheden die er nog zijn. De volleyballers van Zovoc trainen bijvoorbeeld niet meer in teamverband, maar alleen individueel met maximaal 4 personen per veld en maximaal 30 voor de hele sportaccommodatie. Ook atletiek bij bijvoorbeeld Ilion leent zich goed voor individueel trainen en kan doorgaan.

Contactsporten zoals vechtsport moeten alternatieven verzinnen om door te trainen met de volwassenen. Bij veel sporten, zoals bijvoorbeeld karate, kan je dan nog heel goed individueel technieken van trappen en stoten trainen, wat heel goed kan op 1,5 meter afstand van elkaar. Budoschool Yotosama maakt een vervangend sport-specifiek-programma voor de volwassenen waarbij de 1,5 meter gehandhaafd kan worden.

 

Mondkapjes op?

Het landelijke advies is om in alle publieke binnenruimtes mondkapjes te dragen. Tijdens het sporten hoeft dit echter niet, zo staat te lezen bij Rijksoverheid. Wel adviseren zij: “Als u klaar bent met sporten, wordt geadviseerd zo snel mogelijk een mondkapje op te zetten.”
Kleedkamers van sportzalen mogen niet gebruikt worden, tenzij dit de enige doorgang is naar de gymzaal. Dan mogen sporters door de kleedkamer lopen om de zaal in te kunnen.

 

Ventilatie

De ventilatie van alle gemeentelijke binnensportaccommodaties is deze zomer gecontroleerd en voldoet volgens de gemeente aan de richtlijnen van het RIVM. Het advies is om aanvullend op de mechanische ventilatie zoveel als mogelijk natuurlijk te ventileren door ramen en deuren open te zetten.

-advertenties-

-goede doel-